Hlavní obsah

Komentář: Šimečku odvolali, na Slovensku bude konečně dobře

Samo Marec
Překladatel a publicista, spolupracovník Seznam Zpráv
Foto: Profimedia.cz

Slovenská vládní koalice odvolala lídra opozice Michala Šimečku z funkce místopředsedy parlamentu.

Odvolávání Michala Šimečky se táhlo více než měsíc a postupně se změnilo na pranýřování vlády Roberta Fica. Ta se totiž sama dopouští toho, za co Šimečku kritizuje.

Článek

Slovenská vládní koalice vedená Robertem Ficem odvolala v úterý dopoledne lídra opozice Michala Šimečku z funkce místopředsedy parlamentu. Tradice, že jednoho místopředsedu parlamentu má opozice a sama si ho i vybírá, se přitom zrodila před desetiletími a slouží jako symbolický projev toho, že politici sice mohou mít různé názory, ale navzdory tomu mezi nimi panuje základní míra vzájemné úcty.

Nyní koalice Šimečku – v zásadě z rozhodnutí Roberta Fica – odvolala. Jenže vůbec není jisté, zda to byl dobrý nápad.

Michal Šimečka je předseda Progresivního Slovenska a jasný lídr opozice, který Fica porazil v červnových evropských volbách. Hned v létě přišel Robert Fico s tím, že Šimečku je třeba odvolat. Proč? Důvody se postupně měnily.

První důvod byl, že opozice si v parlamentu dovolila iniciovat schůzi o odvolání ministryně kultury Martiny Šimkovičové – což je, mimochodem, běžná součást opoziční práce a sám Robert Fico ji v minulosti často a rád používal.

Druhý důvod byl, že existuje Nadace Milana Šimečky, která bere dotace od státu. Disident, přední filozof a publicista Milan Šimečka byl děda Michala Šimečky. Nadaci kdysi dávno založili jeho přátelé a rodina Šimečkových s ní nikdy neměla – a nemá – nic společného. Teď však koalice o Michalu Šimečkovi začala tvrdit, že bere peníze od státu.

Třetí důvod byl, že existuje i Martin Milan Šimečka, novinář a otec Michala Šimečky. Ten vlastní jako každý zaměstnanec podíl na akciích slovenského Denníku N, konkrétně zlomek procenta. Nyní se zrodil příběh, že otec-novinář Šimečka je vlastně majitelem Denníku N a syn-politik Šimečka ovlivňuje média. Anebo média ovlivňují jeho. Vyberte si.

Čtvrtý důvod k odvolaní byl, že dotace od státu bere na činnost svého sdružení i partnerka Michala Šimečky, renomovaná tanečnice a choreografka, jíž se kdysi v Bruselu chlubil i samotný Směr. Tak se zrodil příběh o tom, že Šimečka vlastně protivládní demonstrace organizuje proto, že mu hrozí ztráta dotací.

Ze Šimečkových se stal slovenský Soros: Děda, otec i syn splynuli do jednoho velkého Šimečky, který všechno ovládá a všechno kontroluje a organizuje protesty, aby nepřišel o peníze. Krom toho se ukázalo, že Slováci jsou velcí odborníci na moderní tanec (mezitím se rekvalifikovali na meteorology).

No, a na závěr, když do parlamentu přišel oficiální návrh na odvolání Michala Šimečky, zazněl úplně jiný, pátý důvod: Šimečka prý svým působením vážně polarizuje společnost. Jednoduše – je opoziční politik a říká, že chce Roberta Fica porazit. Tím (na rozdíl například od Roberta Fica) polarizuje společnost, a proto je třeba ho odvolat.

Všechno je v pořádku

Možná už jste si vybrali svůj favorizovaný důvod, a tak můžeme přejít ke komickým nuancím.

Jedním z předkladatelů návrhu na Šimečkovo odvolání byl poslanec Směru a rovněž místopředseda parlamentu Tibor Gašpar, tedy policejní prezident za poslední vlády Roberta Fica, který odstoupil po vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Dnes je obviněn z porušení důvěrnosti ústního projevu, neboť dal odposlouchávat kavárnu bývalého opozičního politika Milana Krajniaka.

O Tiboru Gašparovi se chvíli uvažovalo jako o řediteli Slovenské informační služby, ale potom zřejmě usoudili, že pokud by se ředitelem tajné služby stal člověk obviněný z odposlouchávání, byla by to přece jen trochu ostuda. Namísto něj se tedy stal ředitelem jeho syn, jehož kvalifikace spočívá v tom, že tím synem je a podobiznu svého otce má i vytetovanou.

Když Tibor Gašpar návrh na odvolaní Michala Šimečky předložil parlamentu, rychle se zjistilo, že ve vlastnostech dokumentu je uveden právě jeho syn. Oba sice poskytli vysvětlení – totiž že je to úplně v pořádku –, ale s téměř absolutní jistotou můžeme říct, že návrh na odvolání lídra opozice, který předložil místopředseda parlamentu, vznikl na počítači ředitele tajné služby.

Dále: Robert Fico prohlásil, že jestli někdo jemu nebo jeho rodině dokáže příjem dotací od státu, odstoupí. Netrvalo dlouho a poslankyně Martina Holečková mu ho dokázala – dotace bral například jeho syn, který je výkonným ředitelem agentury Směr. Robert Fico – a tohle vás šokuje – neodstoupil.

Progresivní Slovensko následně zveřejnilo kompletní seznam všech koaličních poslanců, kteří nějaké dotace berou a podle této logiky by měli také odstoupit. Opět vás jistě šokuje, že neodstoupili, byť někteří z nich uspěli se stovkami žádostí a dostávají desítky milionů eur.

Možná už jste sami nabyli dojmu, že Michala Šimečku bylo třeba odvolat jednoduše proto, že ho bylo třeba odvolat. „Klidně mě odvolejte, klidně dál útočte na mě i na moji rodinu. Oni přežili basu, přežili StB, přežili Mečiara a přežijí i vašeho amatérského šéfa tajné služby,“ konstatoval opoziční lídr.

Konečně vyšlo slunce

Michala Šimečku tedy v úterý odvolali. Koalice má v parlamentu jen těsnou většinu 79 ze 150 hlasů. V tajném hlasování návrh podpořila ta nejtěsnější většina 76 poslanců – tři z Hlasu nehlasovali.

Odvolávání Michala Šimečky se však táhlo více než měsíc a postupně se změnilo na pranýřování vlády Roberta Fica. Ta se totiž dopouští toho, za co Šimečku kritizuje – bere dotace, dokonce masově –, máme tady i situaci s počítačem a navíc a především – vláda Roberta Fica toho jednoduše až tak moc nedělá.

Ve slovenských školách – stejně jako v českých – se na začátku školního roku objevily bombové hrozby. Řešení? Když se jedna ředitelka obrátila na policii, dozvěděla se, ať tedy školu prohledá personál.

Vláda také z nějakého důvodu přemýšlí o tom, že policisté by mohli mít vlaky zadarmo – prý v nich potom bude bezpečněji. Opravdu. Slovensko má nedostatek policistů, tak je budeme vozit vlakem, a nedostatek učitelů, tak budou prohledávat školy. Zdravotnictví kolabuje tak dlouho, že už jsme si na to vlastně zvykli – máme například kardiologa, který oficiálně pracoval 72 hodin v kuse.

Veřejné finance jsou v katastrofálním stavu (a o rozpočtu stále nic nevíme), a tak vláda bezprostředně po Šimečkově odvolaní oznámila zvýšení základní sazby DPH, zdanění bankovních transakcí a výběrů z bankomatu, vyšší zdanění některých velkých firem, vyšší firemní daň z příjmů. Je toho hodně, dohromady za 2,7 miliardy eur.

Zkrátka, mnozí voliči vládní koalice by rok po volbách pomalu mohli mít pocit, že vláda pro ně vlastně nic nedělá a namísto toho se celou dobu zaobírá buď sama sebou, anebo svými nepřáteli.

Mnohým voličům by mohlo vadit zvyšování daní a každodenní realita, se kterou se potýkají bez ohledu na to, zda Šimečka místopředsedou parlamentu je, nebo není.

Mnozí voliči vládní koalice by jednoduše mohli mít pocit, že Slovensko vlastně až tak nefunguje. A mohlo by jim to i vadit. Právě na to se Michal Šimečka ve své komunikaci soustředí: Roberta Fica je třeba porazit, protože se nedokáže postarat o normální chod země.

Samozřejmě, to všechno je nyní vyřešené. Michala Šimečku odvolali, se všemi problémy je konec a na Slovensku už bude jen dobře. Vždyť po pěti dnech konečně vyšlo i slunce. Náhoda? Nemyslím si!

Doporučované