Hlavní obsah

Kolos uprostřed Labe. Drážďany se bojí, že povodně zhorší nechtěná hráz

Filip Harzer
reportér
Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Ve čtvrtek ráno si zřícený most fotili zvědaví kolemjdoucí.

Z MÍSTA. Drážďany se snaží před očekávanou velkou vodou zajistit zbylé části zříceného mostu. „Jsem docela nervózní, jsem kousek od Drážďan u městečka na Labi a živě si pamatujeme povodně z roku 2002,“ říká Thorsten.

Článek

/Od našeho zvláštního zpravodaje v Sasku/

Doprava je odkloněná, v širokém okolí jsou zábrany a několik hasičů, hučí tu generátor a stojí tu i stan na zahřátí pro technické pracovníky.

Z vyvýšené terasy nad nábřežím u drážďanské galerie Albertinum sleduje dění na Labi několik televizních kamer a ve čtvrtek před osmou ráno i zvědavci.

Lidé si fotí hrozivou scénu, která se naštěstí obešla bez obětí na životech i zranění. Do Labe se v noci na středu zřítila část mostu Carolabrücke, po které jezdily tramvaje.

Asi stometrový segment se propadl přímo doprostřed Labe. Řeka teď plyne klidně, ale pokud se kvůli prudkým dešťům rozvodní toky v Čechách a výrazně se zvedne hladina, železobetonový kolos může znamenat pro Drážďany nebezpečí – zablokování koryta troskami a naplaveninami a vytvoření hráze, případně uvolnění trosek a poškození lodí a mostů dál po toku Labe.

S odklízecími pracemi se zatím nezačalo – jejich příprava a provedení budou i vzhledem k poloze mostu v centru města náročné. Stát navíc zůstala druhá část mostu, která ještě v úterý sloužila jako důležitý dopravní tah.

+1

Od pohledu je navíc výrazně prohnutý i druhý segment mostu, jehož případný kolaps by koryto zablokoval úplně, a to včetně náplavky u drážďanského Nového Města.

Město chce nechat postavit dočasnou podpěru, aby zajistilo stabilitu mostu. Už předtím na něj experti nainstalovali měřicí zařízení, aby zaznamenali jakékoli další pohyby konstrukce.

„Přijel jsem si udělat fotku. Jsem docela nervózní, jsem kousek od Drážďan u městečka na Labi a živě si pamatujeme povodně z roku 2002,“ říká mi cyklista Thorsten, který se ráno přijel na spadlý most podívat.

Za pád úseku, který měla příští rok čekat oprava mimo jiné kvůli poškozené hydroizolaci a odhalení železobetonových konstrukcí, Thorsten prý nikoho neviní. „To se prostě může stát kdykoli, ale já nejsem expert, uvidíme, jak se to vyšetří,“ dodává.

Fotku z vyhlídky na most si ráno dělá i mladík Sebastian. „Zaznamenal jsem ve zprávách, že Labe má v příštích dnech stoupat, může to být problém. Navíc hrozí pád další části mostu,“ obává se.

Na nebezpečnou část se zrovna díváme. Druhý segment mostu, blíž Novému Městu, je od pohledu výrazně prohnutý. Jeho případný kolaps by koryto zablokoval úplně, a to včetně náplavky.

Pád mostu v Drážďanech

O jak důležitý most jde? Jaká jsou rizika spojená s jeho zřícením? Seznam Zprávy připravily přehled odpovědí na nejdůležitější otázky spojené s pádem Carolabrücke.

Chvíli předtím, než se část mostu v noci na středu zřítila, přejela po Carolabrücke tramvaj. „Je velké štěstí, že se nic nestalo. Já sám přes most docela často běhávám,“ dodává Sebastian.

Zaznamenal spekulace o vlivu soli používané v zimě a koroze na pád mostu. Variantu s korozí připouští i úřady. „Nedalo se předpokládat, že by stav části C (zříceného segmentu, pozn. red.) byl tak špatný, že hrozí pád,“ řekl televizi ZDF šéf drážďanského silničního odboru Holger Kalbe.

Saská strana ve středu žádala Česko, aby manipulací na přehradách snížilo hladinu Labe. Ministr zemědělství Marek Výborný z KDU-ČSL řekl, že česká strana musela bohužel odpovědět negativně (podrobněji zde).

Kvůli očekávaným dešťům a hrozícím povodním se totiž vodní díla v Česku začala odpouštět.

Doporučované