Hlavní obsah

Fico vidí za atentáty scénář. Útok na Trumpa využívá i další „přeživší“

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump se zdviženou pěstí poté, co přežil pokus o atentát ve městě Butler.

Prožili podobný traumatický zážitek jako kandidát na amerického prezidenta Donald Trump před několika dny. Slovenský premiér Robert Fico i brazilský exprezident Jair Bolsonaro situaci využívají k získání politických bodů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zatímco amerického exprezidenta Donalda Trumpa náboj zasáhl naštěstí „pouze“ do ucha, slovenský premiér Robert Fico letos v květnu přežil mnohem závažnější střelná poranění.

Politik, který v polovině května utrpěl několik zásahů do dutiny břišní, se vrátil do práce na začátku července. Atentát na svou osobu přímo spojuje se slovenskou liberální opozicí a její rétorikou. Liberalismus a progresivismus v té souvislosti dokonce označil za „rakovinu a jed“.

A podobně Fico reagoval i na sobotní útok na Trumpa. Za útokem na republikánského prezidentského kandidáta vidí scénář, za kterým stojí média a „vybraní vyšetřovatelé“, a pak štvaní veřejnosti.

První Ficova reakce přišla hned v neděli ráno. Událost vztáhl k domácímu slovenskému kontextu a už tradičně se opřel do médií, která píšou o jeho vládě kriticky.

„Kdyby útočník na Donalda Trumpa uměl slovensky, stačilo by mu přečíst si Denník N, Sme nebo Aktuality, aby dostal chuť udělat pořádek s neposlušným bývalým prezidentem USA,“ stojí na Ficově facebooku.

V době publikace příspěvku už bylo známé atentátníkovo jméno a krátce před tím se objevila v amerických a záhy i ve slovenských médiích informace, že byl registrovaným voličem republikánů.

Atentát v Pensylvánii

Motiv střelce a jeho minulost se dál vyšetřují. Dvacetiletého Thomase Matthewa Crookse americká média popisují jako samotáře, který ve škole čelil šikaně. K volbám se registroval jako stoupenec republikánů, ovšem ještě v lednu 2021 poslal malý příspěvek organizaci vybírající politické příspěvky na podporu kandidátů Demokratické strany.

Na předvolebním mítinku v Pensylvánii postřelil exprezidenta Trumpa a dalšími střelami zabil hasiče Coreyho Comperatorea, další dva muže zranil.

V ranním příspěvku na Ficově profilu dál stojí, že se Trumpovi oponenti snaží exprezidenta nechat zavřít. „A když jim to nevychází, tak tolik poštvávají veřejnost, až nějaký ubožák vezme zbraň,“ napsal premiér. „Scénář jako přes kopírák,“ přiznal situaci k událostem kolem jeho osoby.

Večer pak na sociální síti instagram vydal slovenský premiér další prohlášení. Terčem jeho kritiky byla opět „progresivní a liberální média a jejich političtí sluhové“.

„Na likvidaci politických oponentů už existuje osvědčený scénář,“ napsal Fico a vyjmenoval několik bodů: snahu zavřít politického oponenta bez důkazů a pak jeho falešné označení za nebezpečného, což vede k násilí.

K domácí politice pak premiér vztáhl věty o tom, že si takovým scénářem „možná ještě jednou bude muset projít“. „Stačí se kouknout, jak se liberální a progresivní média chovají. Bez respektu a úcty,“ dodal.

Ještě dál pak šel jeho stranický kolega Ľuboš Blaha. Čerstvý europoslanec platí ve Směru za člena radikálního křídla a potvrzují to i jeho věty o tom, že je „progresivismus terorismus“.

Blaha ohledně atentátu na Fica a Trumpa konspiruje o tom, že důvodem je postoj obou politiků k Rusku. „Oba spojuje jedno – chtějí zastavit válku proti Rusku a překazit kšefty americkým zbrojovkám,“ tvrdí.

Co atentát politicky znamená pro Trumpa a Bidena

Tragický útok v Pensylvánii alespoň dočasně proměnil politickou pozici obou hlavních kandidátů na amerického prezidenta.

„Nadarmo teď budou liberální média zkreslovat, že terorista Crooks byl z Republikánské strany – i tam je dost neoliberálních šílenců, kterým Trump překáží, protože odmítá progresivismus a válku proti Rusku,“ vypořádává se Blaha s informacemi o střelci z Pensylvánie.

Lídra opozičního Progresivního Slovenska Michala Šimečku, exprezidentku Zuzanu Čaputovou a amerického prezidenta Joea Bidena přitom Blaha přirovnává k „extremistickým imámům“, kteří stáli za džihádisty z teroristické organizace Al-Káida.

„Ptám se, kdo bude další? Orbán? Babiš? Mélenchon? Wagenknechtová? Vučič? Dodon?“ vyjmenovává radikál Blaha politiky z Maďarska, Česka, Francie, Německa, Srbska a Moldavska.

Lídr nejsilnější opoziční strany Šimečka se proti takové rétorice ohradil. „Násilí v demokratické politice nemá mít místo. Vůči nikomu, ani vůči těm, kteří sami šíří nenávist. Nikdo, ani Robert Fico či Donald Trump, si nezaslouží, aby na ně kvůli jejich politickým krokům a názorům stříleli,“ uvedl politik.

Předseda Progresivního Slovenska dodal, že tyto incidenty nesmí být záminkou ke zneužití moci. „Ani k boji proti základním hodnotám demokracie,“ uvedl Šimečka.

Uvidíme se na inauguraci, vzkázal Bolsonaro

Útoku na Donalda Trumpa využil k politickým účelům také bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro. I on, podobně jako Trump a Fico přežil pokus o atentát, tehdy ještě jako prezidentský kandidát.

K incidentu došlo v roce 2018, kdy Bolsonara na jednom z předvolebních mítinků pobodal Brazilec Adélio Bispo de Oliveira. Brazilský exprezident tehdy vyvázl s vážným zraněním břicha.

Podle experta na Latinskou Ameriku Jaroslava Bílka mu atentát, který proběhl krátce před volbami, mohl v kampani zčásti pomoct. „Útok proběhl měsíc a den před prvním kolem brazilských prezidentských voleb. Tím, že byla událost čerstvá, minimálně v paměti lidí, tak to pro některé mohlo být velké téma. On (Bolsonaro) díky tomu nenavštěvoval televizní debaty, takže mu to zcela jistě v té kampani pomohlo,“ popisuje.

Na paralelu mezi oběma atentáty Bolsonaro aktuálně reagoval na svých sociálních sítích. „Solidarita s tím největším světovým lídrem dnešní doby. Doufáme v jeho rychlé zotavení. Uvidíme se na inauguraci. Jair Bolsonaro,“ napsal exprezident.

Formulací „uvidíme se na inauguraci“ Bolsonaro podpořil rojící se spekulace, že Trumpovi atentát může pomoct k vítězství v prezidentských volbách letos v listopadu.

Podle Bílka je to tvrzení velmi předčasné. „Dokážeme jen těžko říct, že to podobně pomůže také Donaldu Trumpovi, když on do debat chodí, časový úsek (mezi incidentem a volbami) je významně větší a nevíme, co se ještě stane v posledních měsících do prezidentských voleb,“ dodává.

Podobně jako Fico ani Bolsonaro se v rámci komentáře k útoku na Trumpa nevyhnul srovnávání a házení viny na opozici. Právě brazilská extrémní pravice (dříve vládnoucí) má přitom svůj podíl na radikalizaci tamní společnosti, která vedla až k jednomu z nejvážnějších útoků proti brazilské demokracii, útoku na vládní budovy v metropoli Brasília v lednu 2023.

O radikalizaci brazilské společnosti Seznam Zprávy v minulosti mluvily podrobněji například s tamním novinářem Cláudiem de Oliveira nebo filmařem Caiem Cavechinim.

Na otázku novinářů, jak vnímá atentát na Trumpa, Bolsonaro mimo jiné nepravdivě reagoval, že atentáty jsou páchány pouze „proti konzervativním lidem…proti dobrým konzervativním lidem“.

Bolsonaro se vymezil také vůči, jak říká, zaujatosti médií. Kritizoval zpravodajství o svém vlastním stíhání, podle něj „tisk káže proti pravici a proti konzervativcům“.

Útok na Trumpa využil Bolsonaro i ke kritice současné levicové brazilské vlády. Uvedl, že po jejím nástupu „se pro zemi otevřely brány pekelné“. „Jak je na tom Brazílie ekonomicky? Mizerně, že? Jak jsou na tom cla? Se mnou se nediskutovalo… o legalizaci konopí, uvolnění potratů, soukromém vlastnictví. O ničem z toho. Šlo jen o to, abych odešel,“ řekl.

Na brazilské extrémní pravici nebyl jediný. Například Bolsonarův syn Eduardo v reakci na tweet Trumpova syna Erica napsal, že Trump „už byl zvolen“, a poukázal na Bolsonarovo pobodání v roce 2018. „Máme s takovou situací zkušenosti, známe nepřítele –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a vy také,“ napsal Eduardo v příspěvku, na který upozornil The Washington Post.

Podobně se vyjádřili i další členové bolsonarovského tábora, včetně jeho synů Flavia a Carlose, dodává brazilská stanice o Globo.

Doporučované