Hlavní obsah

Čistky ministryně Šimkovičové ve slovenské kultuře: „Ráno zazvonily gorily“

Foto: Martina Šimkovičová/Telegram

Slovenská ministryně Martina Šimkovičová se často prezentuje v modelech, které mají připomínat lidové kroje.

aktualizováno •

Den po řediteli národního divadla odvolala slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová i ředitelku národní galerie. Čeká se, co bude s národním muzeem. Do rady veřejnoprávních médií politička jmenovala konspirátora.

Článek

„Ráno mi někdo zazvonil u bytu, já jsem v županu otevřel dveře, a tam stáli dva stokiloví chlapi a úřednice z ministerstva kultury, která mi doručila odvolací dekret,“ popsal teď už odvolaný ředitel Slovenského národního divadla (SND), jak se dozvěděl o svém konci ve funkci.

„Dá se to říct i tak, že to byly gorily. Sedmdesátá léta jsou zpět a StB chodí do bytů oznamovat zprávy,“ dodal Matej Drlička v rozhovoru pro deník Sme.

O odvolání ředitele rozhodla ministryně kultury Martina Šimkovičová, nominantka Slovenské národní strany. Politička je součástí slovenské dezinformační scény, šíří konspirace a netají se homofobními postoji.

Podle Drličky stojí za jeho koncem to, že má politička jiný světonázor než národní divadlo, respektive svobodná divadelní tvorba.

Způsob předání odvolacího dekretu ministerstvo vysvětlilo tím, že byl Drlička na neschopence. „Stokiloví bodyguardi“ byli podle generálního tajemníka služebního úřadu ministerstva Lukáše Machaly ve skutečnosti zaměstnanci z právního odboru.

Končí i ředitelka národní galerie

Drličku v den odvolání veřejně podpořila ředitelka Slovenské národní galerie Alexandra Kusá. Ta nakonec končí ve funkci s okamžitou platností jen o den později. Odvolací dekret jí ve středu do práce přinesli pracovníci personálního oddělení ministerstva.

Kusá stála v čele národní galerie od roku 2010. Za jejího vedení proběhla rozsáhlá rekonstrukce hlavní budovy na nábřeží Dunaje v Bratislavě.

Profil ministryně Šimkovičové

Politička letos vyhlásila „válku“ neziskovým organizacím podporujícím LGBT+ lidi. Nedávno zas dala do souvislosti LGBT+ lidi s „vymíráním Evropy“.

„Nerodí se nové děti, protože je tu přetlak LGBTI. A zvláštní je, že u bílé rasy,“ prohlásila v rozhovoru pro bulvární server Topky. Homofobních výroků má politička na kontě vícero.

Právě rekonstrukce galerie je nakonec oficiálním důvodem, proč Šimkovičová Kusou odvolala. Rezort jí vyčítá manažerská selhání a „neakceptovatelný postup“ při opravě budovy, podle něj neměla být do funkce vůbec jmenovaná.

Kusá v rozhovoru pro Denník N uvedla, že s odvoláním počítala už od podzimních voleb, po kterých vznikla vládní koalice stran Směr, Hlas a SNS. Galerie je prý se světem Šimkovičové nekompatibilní.

„Všichni nám po volbách dali najevo, že věci budou fungovat jinak a je tu nastavená taková mstivá atmosféra, která jde systémem hlava-nehlava. Myslela jsem si, že se nás to bude také týkat. Vnímám nás totiž jako pozitivní ostrov a jako něco, co dělá lidem radost – a to je důvod, aby to šlo pryč,“ řekla odvolaná ředitelka.

K odvolání divadelního ředitele Mateje Drličky se ministryně Martina Šimkovičová vyjádřila v úterý odpoledne na síti Telegram. Odvolání zdůvodnila ztrátou důvěry a manažerským pochybením.

„Matej Drlička si spletl funkci generálního ředitele národní kulturní instituce s politickým aktivismem a opakovaně vnášel do činnosti divadla politiku,“ píše Šimkovičová.

Drlička upozorňuje, že i když o to opakovaně usiloval, ministryně se s ním od svého nástupu do funkce loni v říjnu ani jednou nesešla a nesdělila mu žádné výhrady. „Ministerstvo komunikuje se svými podřízenými institucemi skrz tiskové zprávy,“ říká bývalý ředitel divadla.

Šimkovičová Drličkovi v příspěvku na Telegramu vyčetla dění v Opeře SND, mimo jiné kvůli tomu, že v ní zpívají také zahraniční umělci, a ne „špičkoví slovenští operní umělci“. Na seznamu výtek je i pád lustru při představení pro děti nebo přesun dílen do náhradních prostor či invektiva na adresu politiků, které se Drlička dopustil před dvěma lety.

Kvůli tomu už ve funkci ředitele jednou skončil, pak však znovu uspěl ve výběrovém řízení a na místo se vrátil.

Tiskovka v SNG

Odvolaná ředitelka galerie Alexandra Kusá ve středu odpoledne vystoupila na společné tiskové konferenci s odvolaným ředitelem divadla Matejem Drličkou. Oba odmítli argumenty ministerstva ohledně jejich odvolání a označili je za zástupné.

Drlička řekl, že ministryně Martina Šimkovičová vyhlásila kultuře a umění válku a označil ji za „homofobní a klerofašistickou strukturu“.

Foto: Repro Youtube/SME

Společná tisková konference odvolaného vedení Slovenské národní galerie a Slovenského národního divadla.

Další petice proti ministryni

„Ministerstvo kultury a ministryně kultury osobně ujišťují uměleckou veřejnost, že neplánují zasahovat do dramaturgie a činnosti Slovenského národního divadla, jak tomu bylo doposud,“ píše dál Šimkovičová v příspěvku o odvolání Drličky.

Umělecká veřejnost, zdá se, vedení rezortu nevěří. Hned v úterý vznikla proti krokům Šimkovičové online petice. Mezi jejími autory je karikaturista Martin Šútovec, spisovatel Michal Hvorecký a také herci SND Zuzana Fialová a Richard Stanke.

Petici, která žádá odvolání Šimkovičové z funkce, podepsalo na webu Peticie.com za necelý den 80 tisíc lidí. Signatáři ministryni vyčítají mimo jiné destrukci rezortu, nekompetenci, šikanování a dehonestaci pracovníků v kultuře, personální čistky a neonacistický slovník.

Podobná online petice s výzvou k odstoupení ministryně vznikla na Slovensku už začátkem roku. Tehdy ji během deseti dní podepsalo na 188 tisíc lidí.

Petice se setkala s nelibostí Šimkovičové. Politička výzvu opakovaně kritizovala a zpochybňovala ji kvůli tomu, že „podpisy přibývaly i v noci“.

Generální tajemník služebního úřadu Lukáš Machala podal za ministerstvo trestní oznámení. Tvrdil, že je v petici řada podpisů duplicitně a „minimálně sto tisíc podpisů je neidentifikovatelných“.

Policie po dvou měsících případ uzavřela s tím, že k trestnímu stíhání nevidí důvody. Teď je případ opět na stole a policie věc znovu prošetřuje. Ukázalo to červencové policejní předvolání umělkyně Ilony Németh, jež byla jednou z iniciátorek výzvy.

„Plochozemec“ Machala jmenován do televizní rady

Dlouhodobý zastánce a šiřitel konspiračních teorií, dezinformací a hoaxů Machala platí za blízkého spolupracovníka Martiny Šimkovičové. Letos na sebe strhl pozornost, když v pořadu Reportéri veřejnoprávní televize RTVS spekuloval, zda je planeta Země kulatá, nebo ne.

„Je podložené, že Země je kulatá? Já se ptám vážně, je to podložené? Byli jste ve vesmíru? Vy jste nebyli, já též ne, nevím,“ říkal při obhajobě myšlenky, aby ve veřejnoprávních médiích dostávali prostor i lidé, podle kterých je Země placatá.

S Machalou souvisí i další personální rozhodnutí Šimkovičové. Konspirátora totiž minulý týden jmenovala do rady veřejnoprávního rozhlasu a televize.

Podle nového zákona, který letos proměnil RTVS v STVR, jmenuje čtyři členy rady ministerstvo. Mezi nimi je právě i Machala. Rada bude letos na podzim rozhodovat o novém řediteli veřejnoprávních médií. Funkci uvolnil zákon, který i přes protesty opozice a také stávku stovky zaměstnanců RTVS prosadila koalice Směru, Hlasu a SNS.

Machala na sebe přitáhl pozornost médií i po své letošní oslavě padesátin. Ty totiž slavil v sále zámečku v Budmericích, který mu ministerstvo na dva dny pronajalo za 100 eur.

Ministryni Šimkovičové se už za necelý rok ve funkci podařilo změnit zákony o fondu na podporu umění a audiovizuálním fondu. V těch nově posílil vliv ministerstva na rozdělování dotací na úkor odborných komisí.

Šimkovičová také v březnu bez uvedení důvodu vyměnila ředitelku Mezinárodního domu umění pro děti Bibiana. Do vedení instituce dočasně jmenovala svou známou Petru Flach, kterou pak potvrdila po neveřejném výběrovém řízení. Petra Flach, jež bydlí stejně jako nacionalistická politička Šimkovičová v rakouském Kittsee, během výkonu funkce mmj. zastavila publikaci recenze knihy, která se věnovala tématu genderu.

Podle vícero slovenských médií je teď na řadě odvolání ředitele Slovenského národního muzea Branislava Panise. Ten se v úterý zastal odvolaného ředitele divadla Drličky a poděkoval mu za lidskou, korektní a profesionální spolupráci.

Doporučované