Hlavní obsah

„Dohoda není nad zákonem.“ Jméno Babiš na seznamu spolupracovníků StB zůstane

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Dohoda o smíru mezi slovenským ministerstvem vnitra a Andrejem Babišem nestojí nad zákonem, říká pro Seznam Zprávy Michal Miklovič z Ústavu paměti národa. Zasáhnout do archivních dokumentů podle něj ústavu nemůže nařídit ani soud.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

/Od naší spolupracovnice na Slovensku/

Slovenské ministerstvo vnitra v pondělí oznámilo, že se s českým expremiérem a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem dohodlo na smíru ve sporu o ochranu osobnosti, jenž se týkal údajně neoprávněné evidence ve svazcích Státní bezpečnosti (StB).

Resort uznal, že Babiš byl jako agent StB s krycím jménem „Bureš“ v registračních protokolech s číslem 25085 evidován neoprávněně a vědomě s komunistickou tajnou policií nespolupracoval.

Babiš se na oplátku zavázal, že od Slovenska nebude žádat žádné odškodné. Rozhodnutí přišlo pár měsíců poté, co se Andrej Babiš zúčastnil kampaně současného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho.

Na vnitru smír podepsal jeho spolupracovník a nástupce v čele strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok. Podle něj smír navrhl sám Babiš. Ministr odmítl, že by ze strany úřadu šlo o vyjádření vděku.

Ústav paměti národa (ÚPN), který má archivy StB na Slovensku na starosti, bude složku českého expremiéra v seznamu spolupracovníků navzdory dohodě mezi Babišem a státem uvádět, ujišťuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy Michal Miklovič z Oddělení dokumentace ÚPN.

Oslovilo vás ministerstvo vnitra předtím, než uzavřelo smír s Andrejem Babišem?

Ministerstvo vnitra si vyžádalo od Ústavu paměti národa informace o evidenci Andreje Babiše jako tajného spolupracovníka StB. Ústav paměti národa poskytl ministerstvu všechny archivní dokumenty, které má k dispozici, spolu se znaleckým posudkem a posouzením spisů a svazků.

Babiš a StB

Šéf ANO byl před listopadem 1989 členem komunistické strany, podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a o dva roky později ho komunistická tajná policie získala ke spolupráci jako agenta s krycím jménem Bureš. Babiš spolupráci popírá.

Ministerstvo své rozhodnutí opírá o dvě právní analýzy. Znáte jejich obsah?

Ne. Ústav nemá k dispozici právní analýzy, na základě kterých se Ministerstvo vnitra SR rozhodlo uzavřít smír s Andrejem Babišem ve věci jeho spolupráce s StB.

Máte možnost se odvolat proti tomuto kroku ministerstva?

Ne. Ústav není účastníkem řízení v soudním sporu mezi Ministerstvem vnitra SR a Andrejem Babišem, a tedy ani stranou v jejich dohodě o smíru.

Šutaj Eštok: Smír navrhl Babiš

Uzavření smíru ohledně evidence v archivních dokumentech někdejší československé tajné policie StB jako agenta navrhl slovenskému ministerstvu vnitra sám Andrej Babiš (ANO). Novinářům to řekl slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok.

Odmítl, že by šlo o vyjádření vděku Babišovi za to, že před letošními prezidentskými volbami na Slovensku podpořil tehdejšího šéfa vládní strany Hlas-SD Petera Pellegriniho. Toho po zvolení hlavou státu v čele partaje vystřídal právě Šutaj Eštok.

Opoziční hnutí Slovensko v reakci na uzavření smíru oznámilo, že začne shromažďovat podpisy poslanců pro podání návrhu na ministrovo odvolání.

Ministerstvo mluví o důkazní nouzi a o tom, že v případě prohry by stát musel zaplatit statisíce eur - pokud nemůžou brát v potaz svazky, které na sebe podle expertů časově i obsahově navazují, nedá se v tom případě říct, že takhle můžou smést ze stolu všechny svazky?

K postupu Ministerstva vnitra SR v případných dalších sporech s osobami evidovanými jako tajní spolupracovníci StB se ÚPN neumí vyjádřit.

Ústav paměti národa je připravený poskytnout součinnost Ministerstvu vnitra SR, poskytnout mu archivní dokumenty i odborná stanoviska a učinil to i v případě Andreje Babiše. Pak je zodpovědností ministerstva, jak s těmito odbornými poznatky naloží.

Ze žaloby podané na ministerstvo nevyplývá, že by Andrej Babiš kromě náhrady nákladů řízení uplatňoval i nemajetkovou újmu.

Prohlédněte si výběr známých dokumentů z archivů v Česku a na Slovensku, které se týkají údajné Babišovy spolupráce s StB.

+6

Jak moc standardní je podobný smír?

Smír mezi Ministerstvem vnitra SR a Andrejem Babišem je prvním smírem.

V seznamu spolupracovníků StB je Andrej Babiš stále uvedený, plánujete tam jeho jméno ponechat i nadále?

Ústav paměti národa zveřejnil registrační protokoly StB, seznamy svazků podle zákona o paměti národa. Z archivních dokumentů není možné vymazat jakoukoli osobu, není možné provést zásah do archivních dokumentů. Dohoda mezi dvěma subjekty, která je dohodou o smíru, nestojí nad zákonem.

Neznáme sice obsah dohody o smíru, jak byla stanovená, ale předpokládáme, že z dohody dvou jiných subjektů nemůže vyplývat závazek pro Ústav paměti národa. Takže s tím prostě nebudeme nic dělat. To, že se oni dohodli, že nebyl tajným spolupracovníkem, se nás netýká.

A i kdyby, tak v minulosti, když soud rozhodl, tak ti spolupracovníci zůstali v seznamech s poznámkou, že existuje rozsudek. Rozsudky také zveřejňujeme na našich webových stránkách, protože nám to nařídil soud. Ale ani soud nám nemůže nařídit udělat zásah do archivního dokumentu.

Jak roky argumentoval Andrej Babiš?

Slovenské soudy se údajnou spoluprací Andreje Babiše s StB zabývaly přes 12 let. Spor o agentství byl ovšem ve srovnání s dalšími Babišovými kauzami v jedné věci specifický.

Zatímco u obvinění v případu Čapí hnízdo nebo u střetu zájmů předseda ANO nezpochybňoval samotné skutky či fakta, ale spíše jejich právní výklad, svoji někdejší spolupráci s StB zcela popíral a tvrdil, že se k ní nikdy nezavázal. A to přesto, že povahu a míru jeho kontaktů s komunistickou tajnou službou dokládá množství dobových záznamů a dokumentů této bezpečnostní složky, která měla striktní pravidla pro vedení personálních písemností.

Babiš tvrdil, že dochované archiválie o jeho spolupráci s StB nejsou věrohodné, tehdejší příslušníci je podle něj falšovali. Díky výpovědím těchto důstojníků, kteří Babišovu verzi potvrdili, pak šéf ANO v první fázi sporu opakovaně uspěl. Až teprve slovenský ústavní soud věrohodnost svědectví bývalých „estébáků“ smetl.

Zpochybňuje uzavření smíru mezi Andrejem Babišem a ministerstvem vnitra nějak materiály, které máte v ÚPN k dispozici? Máte případně pochybnosti o spisu agenta Bureše?

Ústav paměti národa nepochybuje o tom, že spis tajného spolupracovníka BUREŠ byl veden v souladu s tehdejšími směrnicemi StB. Dochované dokumenty StB dokládají oprávněnost evidence Andreje Babiše jako tajného spolupracovníka StB, a zpochybňují tak uzavření dohody mezi ministerstvem vnitra a Andrejem Babišem.

O Andreji Babišovi je také známé, že v době, kdy měl spolupracovat s StB, poměrně často cestoval do zahraničí. Mohl by někdo bez takové spolupráce tolik cestovat? Je možné, aby při množství materiálů shromážděných ve spise Andreje Babiše nespolupracoval s StB vědomě?

O tom není pochyb. Netvrdíme, že každý, kdo cestoval, spolupracoval s StB. Kariéra v zahraničním obchodě nebo na diplomatickém postu nemusela nutně znamenat tajnou spolupráci s StB. Jednotlivé případy je třeba posuzovat individuálně.

Dochované dokumenty StB však dokládají oprávněnost evidence Andreje Babiše jako tajného spolupracovníka StB.

Martin Slávik, předseda dozorčí rady ÚPN, nám řekl, že „ministerstvo vnitra mělo při vzniku ÚPN ze zákona povinnosti delimitovat všechny materiály z funkce orgánů komunistického státu. Ukázalo se, že například několik stovek personálních spisů nepředali. Dalo by se říct, že kryli v podstatě příslušníky Státní bezpečnosti“. Snažíte se je ještě nějak získat, nebo už jsou skartované a je to marný boj?

Ministerstvo vnitra v otázce odevzdání dokumentů StB nesplnilo zákonem stanovenou povinnost.

Delimitace personálních spisů příslušníků StB z ministerstva vnitra do Ústavu paměti národa stále probíhá. Několik ročníků personálních spisů příslušníků StB ale Ministerstvo vnitra Slovenské republiky skartovalo.

Související témata:
Agent Bureš

Doporučované