Hlavní obsah

Atmosféra se zhoršuje, zní před LGBT festivalem v Bratislavě. Policie zhatila útok

Zásah slovenské policie proti skupině, která plánovala teroristický útok. Video je bez zvuku.Video: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Kudy a kdy přesně se v sobotu průvod vydá, zatím není z bezpečnostních důvodů jasné. Organizátoři mluví o obavách.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slovenskými médii ve čtvrtek navečer proběhla zpráva o zmaření plánů na teroristický útok.

Konkrétně mělo jít o domlouvání útoku na sobotní bratislavský festival za práva LGBT+ lidí. Jakou měl mít podobu, není z policejní zprávy jasné.

Kriminalisté uvedli, že odhalení mezinárodní, „nebezpečné a rozrůstající se skupiny“, motivované neonacismem a nenávistí, vedlo k několika raziím na Slovensku a v dalších evropských zemí, k zadržením a domovním prohlídkám. Na operaci se podílely Europol a bezpečnostní aparát USA.

O neurčité bezpečnostní hrozbě vůči Duhovému pridu mluvil už letos v červnu, nedlouho po atentátu na premiéra Roberta Fica, ministr vnitra a předseda koaliční strany Hlas Matúš Šutaj Eštok. Ministerstvo následně upřesnilo, že šlo o informaci „operativního charakteru“.

Policejní zásah přišel o měsíc a půl později, tentokrát bez bezprostřední politické reakce. Jen americké velvyslanectví v Bratislavě vyzvalo své občany na Slovensku k ostražitosti během víkendu.

„Obavy máme“

Martin Macko z vedení bratislavského festivalu má hrozbu vůči Duhovému pridu za autentickou a potvrzenou i z jiných zdrojů. „Obavy máme. Platí to už od roku 2022 a teroristického útoku v Zámocké ulici,“ připomíná útok střelce na LGBT+ bar Tepláreň.

Terorista motivovaný nenávistí k menšinám tehdy na místě zastřelil dva muže a jednu ženu zranil.

REPORTÁŽ Z BRATISLAVY Z DOBY PO ÚTOKU NA TEPLÁREŇ:

„Kritický byl i minulý ročník festivalu,“ pokračuje Macko. „Je pravda, že musíme být na takové situace připravenější než dřív. Letos s policií komunikujeme už déle než měsíc a připravujeme bezpečnostní opatření na základě jejího doporučení.“

Situaci podle něj nenahrává ani atmosféra ve společnosti. „Není příznivě nakloněná a spíš se ještě zhoršuje. Je to velmi náročné,“ říká.

Co se týče projevů nenávisti, jsou podle něj podobné jako dřív. „Předtím ale političtí lídři minimálně nepřilévali olej do ohně, nebo se od podobných věcí distancovali. Teď je to přesně naopak: političtí lídři se vezou na vlně nenávisti a navíc provokují,“ vysvětluje.

Foto: Duhovy PRIDE Bratislava/Monika Kováčová

Bratislavský pride v roce 2023.

Jmenovitě zmiňuje ministerstvo kultury vedené Martinou Šimkovičovou i premiéra Roberta Fica. Právě on se do Duhového pridu opřel ve středu ve videu na facebooku.

„Teď bude v Bratislavě pochod homosexuálů, bisexuálů, transsexuálů a těch, kteří nevědí, co jsou, protože nevědí, co se sebou,“ prohlásil politik hned v úvodu videovzkazu. Postěžoval si v něm také, že média o akci píší v pozitivním duchu, ovšem neinformovala o 32. výročí přijetí deklarace o svrchovanosti Slovenska.

Ministryně kultury Martina Šimkovičová (za Slovenskou národní stranu) zas nedávno dala do souvislosti LGBT+ lidi s „vymíráním Evropy“.

„Nerodí se nové děti, protože je tu přetlak LGBTI. A zvláštní je, že u bílé rasy,“ prohlásila v rozhovoru pro bulvární server Topky. Homofobních výroků o LGBT+ lidech má politička na kontě vícero.

„Nechceme se nechat zastrašit“

Čtrnáctý ročník festivalu začne v sobotu na Náměstí Svobody. Kudy a kdy přesně se průvod vydá, zatím není jasné. Stejně jako loni se čas i trasa z bezpečnostních důvodů tají. Informace dostanou účastníci festivalu zhruba 30 minut předem.

Trasu průvodu letos nově ovlivní tzv. lex atentát, tedy zákon přijatý po pokusu o vraždu premiéra Fica. Nově se shromáždění nesmí konat ve vzdálenosti do 50 metrů od sídla prezidenta, parlamentu a vlády.

Na bratislavském festivalu bude mít v sobotu stánek i Sdružení rodičů a přátel LGBT+ lidí, které vzniklo na Slovensku v roce 2020. K samotnému průvodu se jeho členové připojí podle vlastního uvážení.

„Pochopíme, když někdo z obavy o bezpečnost nepůjde, vzhledem k nejnovějším zprávám,“ naráží spoluzakladatelka sdružení Zlatica Maarová na rozbití teroristické skupiny.

„Nechceme se nechat zastrašit, ale je to velmi frustrující a smutné zároveň. Většina mých známých jde. Naše děti si to zaslouží. Jdeme s nimi a stojíme po jejich boku,“ napsala redakci.

Paralelně s festivalem se bude v Bratislavě konat i akce Hrdí na rodinu, kterou organizuje Aliance pro rodinu.

Doporučované