Hlavní obsah

Streamování jako důkaz. Britská policie se kvůli nepokojům zaměří na TikTok

Foto: Shutterstock.com

Nepokoje vyvolal útok v Southportu, kvůli kterému zemřely tři mladé dívky. Ilustrační fotografie.

Videa z nepokojů, které zachvátily několik britských měst, sledovaly statisíce diváků. Nyní se streamy na sociální síti TikTok zabývá i tamní policie – videa poslouží jako důkazní materiál.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Britští policisté využívají TikTok ve snaze zachytit krajně pravicové demonstranty, kteří živě vysílali usvědčující záběry jejich nezákonného chování. Informuje o tom server The Guardian. Podle agentury Reuters se navíc britská policie připravuje na další vlnu nepokojů – krajně pravicová uskupení avizovala, že zaútočí na azylová centra a imigrační právní kanceláře po celé zemi. Na to chtějí reagovat antifašističtí protestující, kteří chystají protidemonstrace.

Demonstrace začaly jako reakce na útok, ke kterému došlo v Southportu a během kterého zemřely tři mladé dívky. Svou roli v nepokojích ale sehrála i britská krajní pravice i dezinformace z webu s vazbami na Rusko. Protesty se konaly v řadě měst, jako jsou již zmíněný Southport, Londýn, Hull nebo Nottingham. Živé přenosy z nepokojů sledovaly statisíce diváků.

Živě vysílali i lidé, kteří byli do nepokojů zapojeni. Mnohé ze streamů proto ukazují tváře a činy těch, kteří se během demonstrací dopouštěli nezákonného chování. Šlo například o rabování obchodů, útoky na mešity nebo zapalování majetku. Podle policie je u některých profilů poměrně jednoduché zjistit, komu skutečně patří.

„Každý policejní útvar bude mít analytiky, kteří budou sledovat sociální média, TikTok, pro účely shromažďování důkazů. Dělají to i regionální jednotky pro boj s organizovaným zločinem, které se zaměřují na vyšší stupeň trestné činnosti, na ty, kteří k nepokojům podněcují, a na starší organizátory,“ popsal strategii policejní zdroj.

Lidé, kteří se účastnili výtržností, navíc videa sdíleli. Záběry, na kterých je vidět zapalování aut nebo házení cihel do oken domů, přenášelo živě nejméně šest profilů na TikToku. Video streamera, který natáčel, jak lidé rabují supermarket Iceland ve městě Teesside, sledovalo v jednu chvíli 14 tisíc lidí. Některé záběry zase ukazují, že se demonstranti ptali řidičů aut, „jestli jsou bílí“, než jim dovolili projet ulicí.

Britská policie tedy do jisté míry těží ze stále častějšího používání sociálních sítí a jejich streamovacích funkcí. Vyšetřování nicméně komplikuje to, že streamy z TikToku zmizí v momentě, kdy uživatel živý přenos ukončí. Kopie ovšem zůstává přístupná původnímu uživateli streamu až 90 dní, což znamená, že je přístupná na samotných serverech TikToku.

Doporučované