Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Stopneme dodávky zbraní z Íránu pro Hizballáh, varuje izraelské letectvo

Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Izraelské letectvo hodlá zabránit jakékoli možnosti převozu zbraní z Íránu do Libanonu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už dříve zopakoval, že Izrael bude na Hizballáh i nadále útočit plnou silou.

Článek

Izraelské letectvo chce zarazit veškeré dodávky zbraní směřující z Íránu do rukou libanonského hnutí Hizballáh a připravuje podporu jednotek na zemi pro případnou pozemní operaci proti této radikální šíitské organizaci na území Libanonu. Podle velitele izraelských vzdušných sil Tomera Bara, je znemožnění transferu zbraní „aktuální prioritou“, píše agentura Reuters.

„V Libanonu se chystáme zabránit jakékoli možnosti převozu zbraní z Íránu do Libanonu,“ řekl ve čtvrtek generálmajor Bar na setkání s důstojníky. „Sebejistota (vůdce Hizballáhu Hasana) Nasralláha závisí na dodávkách z Íránu,“ dodal. Ozbrojené křídlo Hizballáhu je jednou z militantních skupin v regionu, které Írán dlouhodobě finančně podporuje a vyzbrojuje pro boj proti společnému nepříteli, za nějž označují židovský stát.

„Bok po boku se severním velením se připravujeme na pozemní manévr. Budeme připraveni, padne-li rozkaz. To je však rozhodnutí, které musí přijít shora,“ řekl Bar ve videu, které zveřejnila izraelská armáda.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek po příletu do New Yorku zopakoval, že Izrael bude na Hizballáh nadále útočit „plnou silou“, dokud se do svých domovů nebudou moci bezpečně vrátit obyvatelé evakuovaní z měst a obcí na severu země. Už předtím odmítl zprávy, že ještě dnes bude uzavřena dohoda o třítýdenním příměří s Hizballáhem, k níž ve společné iniciativě vyzvaly Spojené státy, Francie a další západní i arabské země. Netanjahu v pátek vystoupí s projevem v rámci rozpravy na 79. zasedání Valného shromáždění OSN.

Izraelské letectvo dnes čtvrtým dnem pokračovalo v intenzivních náletech na desítky dalších cílů, které jsou podle armády spojené s Hizballáhem, jeho sklady a infrastrukturou. Další vzdušný úder přímo na území hlavního města Bejrútu zabil dalšího významného velitele Hizballáhu, šéfa vzdušných sil a dronových operací Muhammada Surúra. Podle libanonských úřadů při úderech od pondělí zemřelo přes 600 lidí včetně žen a dětí a na 2000 dalších bylo zraněno. Z údajů není patrné, kolik z obětí byli členové Hizballáhu.

Doporučované