Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Stoltenberg: Země NATO se shodují na nutnosti prohloubit podporu Ukrajiny

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v Praze.

aktualizováno •

Podle generálního tajemníka NATO přijmou přijmout víceletý finanční závazek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Země Severoatlantické aliance (NATO) se shodují na nutnosti prohloubit podporu Ukrajiny napadené Ruskem.

V rozhovoru s ČTK to v pátek po neformálním zasedání ministrů zahraničí států NATO v Praze řekl generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

Pokud by podle něj Aliance dovolila ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi válku vyhrát, byla by to tragédie pro Ukrajince, ale také by to další země učinilo zranitelnějšími.

„Spojenci v NATO dosud poskytli bezprecedentní podporu Ukrajině,“ pravil Stoltenberg s tím, že je shoda na jejím prohloubení. „Jde totiž také o naši vlastní bezpečnost.“

Pokud by Rusko ve válce zvítězilo, byla by to zpráva Putinovi, že když autoritářské mocnosti využijí vojenskou sílu, dostanou to, co chtějí. „A to by učinilo celý svět nebezpečnějším,“ vysvětluje.

Nejméně 40 miliard ročně

Již dříve v pátek po neformálním setkání aliančních ministrů v Praze Stoltenberg řekl , že chce po spojencích, aby přijali víceletý finanční závazek společně poskytovat Ukrajině nejméně 40 miliard eur (asi 989 miliard korun) ročně jako dosud a spravedlivě se podílet na zátěži.

Očekává, že na červencovém summitu NATO ve Washingtonu Aliance přijme nová rozhodnutí týkající se pomoci Ukrajině.

Fond by podle něj měl řešit současné potřeby Ukrajiny i potřeby země do budoucnosti tak, „aby se mohla bránit dnes i odradila agresory“. Uvedl, že například darované zbraně se stanou součástí budoucí ukrajinské armády.

Zatím spojenci o rámci a pravidlech společného závazku jednají, metod je víc, uvedl. Připomněl dosavadní model podílu zemí na výdajích na obranu podle jejich hrubého domácího produktu.

„Potřebujeme odpovědnost, předvídatelnost pomoci, budeme hledat způsoby pomoci, aby rozhodnutí byla přijata jednohlasně,“ konstatoval.

Aliance podle Stoltenberga bude pracovat také na dalším vytyčení cesty Ukrajiny do NATO, protože členství bude její největší bezpečnostní zárukou. Na tiskové konferenci po jednání zopakoval, že sebeobrana Ukrajiny neznamená eskalaci konfliktu, ale je základním právem.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme informace z rozhovoru Jense Stoltenberga pro ČTK.

Doporučované