Hlavní obsah

Stojíme po boku Moskvy, prohlásil palestinský prezident při návštěvě Ruska

Foto: Shutterstock.com

Palestinský prezident Mahmúd Abbás.

Ruský prezident Vladimir Putin se v Moskvě setkal se svým palestinským protějškem Mahmúdem Abbásem. Řešili spolu především situaci na Blízkém východě. Putin během schůzky potvrdil, že podporuje vytvoření palestinského státu.

Článek

Palestinský prezident Mahmúd Abbás v úterý navštívil Moskvu, aby jednal se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, uvádí agentura Reuters. Podle Kremlu spolu řešili především situaci na Blízkém východě.

„Očekává se, že dojde k výměně názorů na situaci na Blízkém východě ve světle současného vyostření palestinsko-izraelského konfliktu a bezprecedentní humanitární katastrofy v Pásmu Gazy,“ avizoval Kreml už v pondělí.

Putin: Podporujeme vytvoření palestinského státu

Putin během schůzky řekl, že Rusko podporuje vytvoření palestinského státu, a zdůraznil, že jeho postoj k mírovému urovnání s Izraelem se nemění. Abbás reagoval s tím, že Palestina stojí „bez nejmenších pochybností“ po boku Moskvy, píše server Euronews.

„Jsme trpěliví a neochvějní a požadujeme zastavení bojů, poskytnutí humanitární pomoci Palestincům,“ řekl Abbás během setkání. Dodal, že rozhodně „nedovolí a nepřijme“ vysídlení Palestinců z jejich domovů.

Abbás uvedl, že OSN neprosadila rezoluce, které by jednaly ve prospěch palestinského lidu. Přičítá to roli Spojených států a domnívá se, že nedostatek řešení je důsledkem amerického tlaku. Palestinský vůdce ve středu odcestuje do Turecka, kde ho čeká jednání s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Doporučované