Hlavní obsah

Sto metrů, které brání míru v Gaze

Američané nabízejí, že jsou Izraeli schopni zajistit bezpečnost, i když nebudou jeho vojáci kontrolovat hranici mezi Gazou a Egyptem. Premiér Netanjahu ale trvá na tom, že tam izraelští vojáci zůstanou.

Článek

Palestinské teroristické hnutí Hamás odmítlo poslední návrh na příměří a propuštění rukojmích s tím, že viníkem je izraelský premiér a jeho požadavky.

Benjamin Netanjahu v pondělí zopakoval, že trvá na tom, aby si Izrael zachoval kontrolu nad Filadelfskou silnicí, která tvoří hranici mezi Pásmem Gazy a Egyptem. „Osa zla potřebuje Filadelfský koridor, a proto ho musíme kontrolovat my,“ zdůraznil. Osou zla myslel Írán a jeho spojence Hamás a Hizballáh.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Netanjahu prohlásil, že Izrael by se z koridoru stáhl pouze v případě, že by ho tam vystřídala jiná vojenská síla, která by nahradila izraelské vojáky a zajistila bezpečnost židovského státu. Nejmenovaný představitel administrativy amerického prezidenta Joea Bidena na brífinku s reportéry řekl, že USA zajistí Izraeli bezpečnost i bez dalších vojenských sil na Filadelfské silnici.

Foto: Institute for the Study of War, Financial Times, Seznam Zprávy

Mapa Filadefského koridoru, který se stal jednou z překážek při jednáních o příměří v Pásmu Gazy.

„Domníváme se, že můžeme plně zajistit bezpečnostní potřeby Izraele v tomto koridoru způsoby, které budou téměř bezprecedentní, a to nevyžaduje nějakou alternativní bezpečnostní sílu,“ citoval nejmenovaného úředníka server Times of Israel. Nespecifikoval, zda mluví o případné první (třítýdenní) fázi příměří, se kterou počítá plán představený na jaře americkým prezidentem Joem Bidenem, nebo až o dalším období.

Američané také oznámili, že by v případě dohody zajistili otevření hraničního přechodu v Rafahu, který zůstává zavřený od doby, kdy celé Pásmo Gazy dobyla izraelská armáda. Egyptská strana ho otevřít odmítá, dokud budou hranici kontrolovat Izraelci.

Klíčová přístupová cesta do Gazy

Filadelfský koridor měří necelých 15 kilometrů a táhne se od nejjižnějšího bodu Pásma Gazy až k mořskému pobřeží. Do 100 metrů širokého pásu území spadá i hraniční přechod Rafah, kterým až do května proudila do Gazy humanitární pomoc a také se přes něj evakuovali těžce zranění obyvatelé Gazy. Netanjahu tvrdí, že přechod slouží také jako hlavní bod, kterým Hamás pašuje vybavení z Egypta.

Na tiskové konferenci pro zahraniční novináře sice Netanjahu mluvil o nezbytnosti izraelské kontroly nad hraničním územím mezi Gazou a Egyptem, při jednáních ale měli jeho vyjednavači nabídnout stažení všech izraelských vojáků v druhé fázi dohody o příměří. Ještě minulý týden přitom o kontrole nad Filadelfskou silnicí hlasoval izraelský kabinet, a to i přes námitky ministra obrany Joava Gallanta.

O šanci na mír mezi Izraelci a Palestinci

Přečtěte si rozhovor s izraelským byznysmenem a mírotvůrcem Kobym Hubermanem:

„Rozhodnutí kabinetu naznačilo, že Netanjahu nemá zájem dostat rukojmí domů,“ okomentoval hlasování Efrajm Sneh, izraelský brigádní generál ve výslužbě a bývalý náměstek ministra obrany ze středolevé Strany práce. „Žádný jiný výklad neexistuje,“ citoval ho list The Washington Post.

Narážel tak na to, že Hamás nechce přistoupit na dohodu o propuštění rukojmích, pokud izraelské síly zůstanou byť jen v části Pásma Gazy.

Nepříjemnosti pro Egypt

Nepříjemná situace nastala s izraelským obsazením koridoru i pro Egypt - mírová smlouva mezi Izraelem a Egyptem počítá s egyptskou kontrolou území a jak se vyjádřil jeden z egyptských představitelů, teď je Egypt „součástí problému“.

USA zvažují dohodu s Hamásem

Několik zdrojů z Bidenovy administrativy řeklo serveru Ynetnews, že USA zvažují bilaterální dohodu s hnutím Hamás o výměně vězňů. Bílý dům k tomu tlačí rodiny unesených. Administrativa už proto vypracovala seznam palestinských vězňů držených v USA, které by mohla k výměně použít.

USA přitom zdůrazňují, že dělají vše pro propuštění rukojmích Hamásu a jednají o všech dohromady, tedy nejen o těch s americkým pasem.

Jednou z možných egyptských obav je možnost, že by Izraelci vytlačili obyvatele Pásma Gazy na Sinajský poloostrov, řekl blízkovýchodní analytik H. A. Hellyer z think tanku Carrnegie.

Egypťany také rozhořčila Netanjahuova slova o pašování přes Rafah. Káhirští diplomaté argumentují tím, že hranici zajistili a že v posledních letech zničili na 1500 tunelů, které si tam teroristé vybudovali.

Doporučované