Hlavní obsah

Starosta Barcelony chce zvýšit poplatek za vstup do města z výletních lodí

Foto: Pixabay.com

Katalánská metropole je jedním z nejoblíbenějších cílů zahraničních turistů.

Smyslem zvýšení daně podle něj není odradit návštěvníky z výletních lodí, ale zajistit, aby se městu jejich návštěva vyplatila a aby generovalo příjmy, které bude moci investovat jinde.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Starosta Barcelony Jaume Collboni plánuje zvýšit turistickou daň pro cestující na výletních lodích, kteří navštíví město na dobu kratší než 12 hodin. Má jít o nejnovější opatření ve snaze řešit důsledky masové turistiky v katalánské metropoli.

Collboni, člen katalánské socialistické strany, od svého loňského nástupu do funkce oznámil řadu opatření, jejichž cílem je omezit nadměrný cestovní ruch a zlepšit bytovou situaci ve městě.

Minulý měsíc prohlásil, že do roku 2028 ukončí pronajímání bytů turistům tím, že zruší licence 10 101 bytů, které jsou v současné době schváleny jako krátkodobé pronájmy. Po celém Španělsku se konaly obrovské protesty proti škodlivému vlivu, který má prudce se rozvíjející turistický průmysl na každodenní život lidí.

V nedělním rozhovoru pro deník El País starosta uvedl, že bude usilovat o zvýšení daně, kterou platí cestující na výletních lodích a která nyní činí sedm eur (přibližně 177 korun) denně, aby město z jejich krátkých návštěv řádně profitovalo. Novou sazbu neuvedl, nicméně prý již byla zadána studie.

„Barcelona je město otevřené návštěvníkům a cestovní ruch je důležitým odvětvím její ekonomiky,“ řekl Collboni listu. „Přesto jsem odhodlán řešit důsledky, které masová turistika pro město má. To znamená jít až do konce se zákazem turistických bytů v roce 2028. Ale také se chystáme podstatně zvýšit daň pro lidi na zastávkách výletních lodí.“

Pronájmy turistických bytů a krátké zastávky na výletních lodích podle něj způsobují městu a jeho snaze o kvalitní cestovní ruch problémy. Collboni dodal, že smyslem zvýšení daně není odradit návštěvníky z výletních lodí, ale zajistit, aby se městu jejich návštěva vyplatila a aby generovalo příjmy, které by mohly být investovány do projektů, jako je instalace klimatizace ve školách.

Španělsko, které má 47 milionů obyvatel, loni navštívilo rekordních 85,1 milionu zahraničních turistů, což je o 19 % více než v roce 2022.

Doporučované