Hlavní obsah

Světem otřásly dva atentáty. Staly se fatální chyby, ale řešení je jiné

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump v obklopení členů bezpečnostních složek poté, co ho zasáhl výstřel atentátníka.

Šéfka Tajné služby USA, která měla na starosti ochranu Donalda Trumpa, se bude zpovídat v Kongresu, zásah vyšetřuje i FBI. Otazníky vyvolává zejména neadekvátní zabezpečení střechy, odkud střelec na exprezidenta pálil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sobotní pokus o atentát na Donalda Trumpa doprovází i otazníky nad počínáním Tajné služby USA (Secret Service), která měla americkému exprezidentovi a dnes opětovně kandidátovi republikánů do Bílého domu poskytovat během mítinku ve městě Butler ochranu. Namísto toho se útočník se zbraní dostal jen asi 150 metrů od pódia, na které pak několikrát vystřelil.

Podezření z nedostatků na straně ochrany provázejí také květnový pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. V obou případech se pak služby dostaly pod drobnohled.

Seznam Zprávy shrnují, jakých přehmatů se bezpečnostní složky v obou zemích v klíčových okamžicích dopustili. Odlišná je zatím i politická reakce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ve Spojených státech jen několik hodin po atentátu začali chystat oficiální vyšetřování zásahu.

Okamžiky před atentátem

TRUMP

Prosluněná štace Trumpova předvolebního turné připomínala ty předchozí. Za doprovodu ochranky exprezident mluvil před svými podporovateli o důležitosti listopadových prezidentských voleb i nebezpečí, které podle něj představuje zvolení jeho protikandidáta. Téměř nic nenasvědčovalo tomu, že by za pár vteřin mělo dojít k útoku.

Policie nicméně podle svědků od návštěvníků dostala varování před podezřelou osobou, která se pohybovala se zbraní v okolí střechy, z níž pak opravdu výstřely padly.

Atentát v Pensylvánii

Motiv střelce a jeho minulost se dál vyšetřují. Dvacetiletého Thomase Matthewa Crookse americká média popisují jako samotáře, který ve škole čelil šikaně. K volbám se registroval jako stoupenec republikánů, ovšem ještě v lednu 2021 poslal malý příspěvek organizaci vybírající politické příspěvky na podporu kandidátů Demokratické strany.

Na předvolebním mítinku v Pensylvánii postřelil exprezidenta Trumpa a dalšími střelami zabil hasiče Coreyho Comperatorea, další dva muže zranil.

Střelce si v kritickém okamžiku všiml i místní policista, ale nedokázal ho zastavit, jak oznámil šerif okresu Butler Michael T. Slupe.

Tajná služba USA, která má na starosti ochranu prezidenta, exprezidentů i prezidentských kandidátů, během takových akcí vždy spolupracuje s lokálními bezpečnostními složkami. Střechu, odkud se střílelo, už měly na starosti právě ony, nespadala do bezpečnostního perimetru v bezprostředním okolí Trumpa.

„Je to nejbližší budova s ​​čistým výhledem na místo, kde bylo pódium. Jsem šokován, že na té střeše nikoho neměli,“ uvedl například pro CNN bývalý agent FBI Bobby Chacon.

A pokud už tam nikoho neměli, ostřelovači Tajné služby alespoň měli mít o dění na střeše přehled, domnívá se někdejší příslušník agentury Robert E. McDonald, se kterým mluvili novináři deníku The New York Times. Navíc právě Tajná služba rozhoduje o rozsahu jednotlivých stupňů bezpečnostních perimetrů okolo chráněné osoby.

FICO

Scenérie útoku na slovenského premiéra je jiná. Fico obklopený pěticí svých bodyguardů (na rozdíl od Trumpa improvizovaně) přišel ke svým příznivcům shromážděným u bezpečnostního plotu před místem výjezdního zasedání vlády v Handlové.

Na místě byly pouze desítky lidí, když směrem k politikovi vyrazil i střelec. V následující vteřině rychle zvedá od pasu ruku se zbraní, napřahuje ji směrem k premiérovi a ihned tiskne spoušť. Během necelých tří vteřin pak zazní celkem pět ran.

„Když přicházejí do davu a premiér podává ruce, všichni koukají do prostoru, kde stojí premiér a nikdo nevidí, že se tam objeví ruka, která není prázdná. To mi přijde, že je naprosté selhání, to je fatální,“ komentoval záběry z Handlové pro Seznam Zprávy bývalý operátor Útvaru rychlého nasazení Martin Svozil.

Reakce bezpečnostních složek

TRUMP

Trumpovo vystoupení po pár minutách přerušily výstřely a jeden z nábojů zasáhl exprezidentovo ucho. Trump se poté sklonil k zemi a pět agentů Tajné služby přispěchalo k pódiu, aby v souladu s předpisy vlastními těly ukryli bývalého prezidenta, zatímco se areálem mítinku rozlehl zvuk dalších dvou výstřelů.

43 vteřin po prvním výstřelu pak jeden z agentů Tajné služby prohlásil, že střelec je po smrti. Zastřelili ho ostřelovači Tajné služby. Na pódiu stojí v tu chvíli i další složky v taktické výstroji a s puškami. Trumpa se zakrváceným uchem a obličejem postavili agenti na nohy.

Jeden člověk ale při atentátu přišel o život a další dva byli kriticky zranění.

Foto: Seznam Zprávy

Přehled scény, na níž došlo k neúspěšnému atentátu.

Než agenti Trumpa odvedli z pódia do auta, exprezident se ptal po svých botách, které mu podle jeho pozdějšího vyjádření spadly, když ho agenti prý příliš silně chránili. Zdvihl také pěst ke svým příznivcům, aby jim dal najevo, že je v pořádku.

Právě v těchto chvílích spatřují někteří bezpečnostní experti další zaváhání Tajné služby. Její bývalý příslušník Jeffrey James v rozhovoru pro deník The New York Times upozornil, že členové ochranky zvolnili, když Trumpa přesunovali do přistavené dodávky.

Připisuje to právě exprezidentově gestům. „Pokud bych tam byl já, nedovolil bych mu to. Jdeme a jdeme okamžitě,“ pokusil se představit si zásah na místě.

FICO

V případě Fica pak ochranka také reaguje už po prvním výstřelu. Atentátník je nicméně rychlejší a i druhá rána míří přímo na předsedu vlády. Až u třetího výstřelu střelci ruku strhává první člen ochranky, ihned následovaný druhým.

Útočník přesto stihne ještě dvě rány, minimálně jedna kulka pak už ale díky zákroku ochranky míří do chodníku. Při čtvrté ráně se postřelený Fico hroutí dozadu a přepadává přitom přes lavičku, u páté už leží na trávníku za ní.

Ve stejném okamžiku se na střelce vrhá zezadu pravděpodobně další člen ochranky, který hlídkoval za skupinkou lidí, v níž se skrýval i útočník.

Třetí bodyguard obíhá zábranu a dva jeho kolegové, kteří doprovázeli Fica, se zbraněmi rychle hledají dalšího možného útočníka, zatímco střelec už je neutralizovaný na zemi. Ochranka pak zvedá politika a doprovází ho k přistavenému autu.

Postup ochranky se pak setkal s kritikou odborníků, podle kterých nebyl koordinovaný (psali jsme podrobně v této analýze). Na místě vznikl chaos a někteří z nich dostatečně nevěnovali pozornost prostoru, který měl spadat pod jejich zodpovědnost. Mezi premiéra a střelce se navíc nikdo nepostavil. Nebylo naplněno základní pravidlo, na které Trumpovi ochránci nezapomněli.

Následky a otazníky kolem zásahu

TRUMP

Na americkou Tajnou službu míří kritika zejména kvůli zmíněnému nezajištění střechy, kde se střelec pohyboval. Podle deníku The Washington Post se tak řeší, zda došlo ke kritickému selhání komunikace služby s místní policií v Butleru, která byla pověřena zabezpečením vnějších prostor.

„Když se spoléháte na místní bezpečnostní partnery, je lepší, když to máte pečlivě naplánované a řeknete jim, jakou od nich očekáváte reakci na hrozbu,“ vysvětlil listu bývalý člen Tajné služby Jonathan Wackrow.

Místní šerif připustil selhání, ale podle něj nelze vinit jen jednu stranu. Zatím není jasné, jestli agenti Tajné služby v blízkosti Trumpa získali informaci o muži pohybujícím se na střeše.

Zákonodárci z obou hlavních amerických politických stran vyzývají ředitelku Tajné služby Kimberly Cheatleovou, aby se zodpovídala z rozhodnutí přenechat klíčové povinnosti místním úřadům. Před výbor Sněmovny reprezentantů by se mohla dostavit už příští týden. Oficiální vyšetřování zásahu pak vede FBI.

Cheatlová se v interní zprávě za zásah svých podřízených postavila. K selháním při plánování toho, jak bude Trumpův mítink zabezpečen, se ale v dokumentu nevyjádřila.

Další odborníci pak vyjadřují šok nad tím, co je podle nich zjevným selháním agentury při plánování Trumpova shromáždění v období, kdy politická polarizace v zemi neustále sílí.

Trump a jeho blízcí nicméně bezprostředně po útoku děkovali bezpečnostním složkám za rychlou reakci. Mluvčí Tajné služby Anthony Guglielmi po incidentu uvedl, že v průběhu kampaně složky posílily ochranné prostředky i technologie a odmítl spekulace o tom, že jednotky situaci podcenily.

+12

Střelba nicméně zdůraznila napětí ohledně toho, jak agentura plánuje zabezpečit hlavní události související s kampaní, když se blíží volby – včetně republikánského celostátního sjezdu, který v pondělí začal v Milwaukee.

Politici i bezpečnostní složky nicméně vyzvaly k nešíření neověřených informací, které by mohly situaci ještě více rozdmýchat. „Zatím nemáme žádné informace o motivu střelce… Vyzývám všechny, prosím, nedělejte závěry o jeho motivech nebo vazbách,“ řekl v neděli americký prezident Joe Biden. Požádal všechny, aby nechali vyšetřovatele odvést svou práci.

FICO

Navzdory kritice zásahu ze strany expertů členové slovenské vlády zasahující členy bezpečnostních složek chválili. Přestože opoziční politici vyzývali k odstoupení lidí zodpovědných za selhání ochranky, včetně ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka, k žádným větším změnám nedošlo.

Výhrady na Slovensku nicméně směřovaly i k vyšetřování atentátu a únikům informací. Jen pár hodin po atentátu se šířilo video, kde neznámá osoba mluví se střelcem. Na veřejnost se pak dostala i premiérova zdravotní zpráva (psali jsme zde).

Ministři navzdory oficiálnímu informačnímu embargu zveřejňovali detaily z vyšetřování a přicházeli s verzemi, které si vzájemně protiřečily. Trvalo, než se situace zklidnila, a citlivé informace přestaly přes členy vlády unikat.

Doporučované