Hlavní obsah

Srílanská delegace pojede do Ruska. Chce jednat o návratu zverbovaných mužů

Foto: Generální štáb ukrajinské armády/Facebook

Srílanské ministerstvo obrany varuje občany, aby se nenechali napálit nabídkami ohledně narukování. Ilustrační fotografie.

Podle neoficiálních zdrojů odjelo do Ruska přibližně 600–800 lidí ze Srí Lanky, kteří pak skončili na frontě. Srílanské ministerstvo obrany ve čtvrtek oznámilo, že do Ruska vyšle delegaci, která má jednat o jejich návratu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Srí Lanka vyšle do Ruska delegaci, která má prošetřit osud stovek občanů bojujících ve válce na Ukrajině. Informuje o tom agentura Reuters.

Seznam Zprávy ve středu informovaly, že na Ukrajině padlo nejméně 16 Srílančanů, přičemž v posledních dvou letech jich na Ukrajinu odjelo bojovat minimálně 288. Většinu z nich podle dřívějších zpráv najala ruská armáda.

Srílanské ministerstvo obrany uvedlo, že prostřednictvím aplikace Whatsapp probíhají kampaně, jež se zaměřují na bývalé vojáky. Slibují jim vysoké platy, občanství a falešné ujištění, že nebudou vysláni do bojových misí. Ve zprávách je podle agentury Reuters uvedeno číslo na agenty, kteří následně zařídí dokumentaci a lety. Ministerstvo proto občany varuje, aby se podobnými nabídky nenechali zlákat.

Pro občany mohly být kampaně lákavé – Srí Lanka se v současnosti snaží dostat z nejhorší finanční krize, které v posledních sedmdesáti letech čelila. V důsledku krize se zdvojnásobila míra chudoby z doby před pandemií a také donutila stovky lidí k emigraci.

Úřady zahájily začátkem května vyšetřování zpráv týkajících se odjezdů Srílančanů, většinou s vojenským výcvikem, ze země, aby bojovali ve válce na Ukrajině, uvedl tamní ministr zahraničních věcí Tharaka Balasuriya.

„Hlavní problém spočívá v určení přesného počtu osob. Podle neoficiálních zdrojů je v Rusku přibližně 600–800 osob ze Srí Lanky,“ sdělil. Dodal, že mezi delegáty, kteří odjedou do Ruska, bude i srílanský ministr obrany Kamal Gunaratne a bývalý velvyslanec v Rusku.

Doporučované