Hlavní obsah

Srbská vláda navzdory protestům umožní těžbu lithia

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Původní projekt těžby srbské úřady zastavily v 2022 kvůli obavám z dopadů na přírodu.

Článek

Srbská vláda dává zelenou projektu na těžbu lithia. Bělehrad obnovil licenci australské těžební společnosti Rio Tinto poté, co ústavní soud před několika dny rozhodl, že její odnětí bylo nezákonné.

Rozhodnutí umožnit těžbu tohoto vzácného kovu na největším nalezišti v Evropě by mohlo být vzpruhou pro výrobu elektromobilů na starém kontinentu a zároveň pokrýt z 90 procent aktuální potřeby lithia v Evropě, píše agentura Reuters.

Původní projekt těžby srbské úřady zastavily v 2022 kvůli obavám z dopadů na přírodu, což v oblasti na západě Srbska, kde se mělo těžit, vyvolalo silné protesty. Ekologové se obávali například silného znečištění zdrojů vody.

Společnost Rio Tinto úterní rozhodnutí srbské vlády uvítala a uvedla, že projekt bude před realizací podléhat přísným požadavkům na ochranu životního prostředí. Firma již v oblasti Jadar kolem města Loznica získala pozemky.

Podle odhadů společnosti Rio Tinto by důl mohl produkovat 58 000 tun lithia ročně, uvedla srbská média. To by pokrylo potřeby pro výrobu 1,1 milionu elektrických vozidel, což odpovídá přibližně 17 procentům jejich evropské produkce, uvádí agentura DPA.

Související témata:

Doporučované