Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Duda to schytává za „proruského“ Zemana. Účastí na oslavě se nechlubil

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Andrzej Duda na oslavě Miloše Zemana.

aktualizováno •

Sobotní oslava osmdesátin exprezidenta Miloše Zemana má dohru v Polsku. Kvůli cestě do Hluboké nad Vltavou čelí kritice od politiků tamní vládní koalice prezident Andrzej Duda.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Premiéři Viktor Orbán a Robert Fico i prezidenti Peter Pellegrini a Aleksandar Vučić. Ti všichni se hned o víkendu pochlubili na svých sociálních sítích fotkami z narozeninové oslavy českého exprezidenta Miloše Zemana.

Výjimkou byl polský prezident Andrzej Duda.

Ač osobně dorazil Zemanovi k osmdesátinám poblahopřát do hotelu v Hluboké nad Vltavou, v oficiálním programu na stránkách prezidentské kanceláře ani na facebooku či síti X se o pětihodinové cestě do Česka neobjevila ani zmínka.

Duda se do jižních Čech vydal prezidentským speciálem s přistáním v Českých Budějovicích. Se Zemanem polského prezidenta léta pojí vřelé vztahy. Za cestu a účast na Zemanově oslavě teď ovšem čelí v Polsku kritice.

Média a někteří vládní politici Dudu pranýřují kvůli účasti na akci českého politika, kterého označují za „známého proruskými názory“.

Reportáž ze Zemanovy oslavy

Jak si bývalý prezident a premiér Miloš Zeman představuje složení příští vlády, ukázal seznam hostů pozvaných na oslavu jeho 80. narozenin, píše Václav Dolejší.

„Proruská pravicová smetánka“

„Andrzej Duda na bálu s přáteli Putina, to je nejlepší shrnutí jeho prezidentství. Ačkoli narozeniny slaví bývalý prezident Česka, šampaňské otevírají v Kremlu,“ uvedl například europoslanec vládnoucí Občanské koalice Dariusz Joński.

Jeho spolustraník, poslanec Witold Zembaczyński, mluví o „proruské pravicové smetánce“. Europoslanec KO Krzysztof Brejza zkritizoval prezidentskou kancelář za to, že se Polsko o Dudově účasti dozvědělo z českých médií.

„Jaká témata řešil pan prezident v rozhovorech s politiky s promoskevskými názory a byla přítomnost na schůzce s účastí proruských politiků v souladu se strategickými zájmy Polské republiky a morálkou?“ ptá se Brejza v dopisu adresovaném Dudově kanceláři.

Sikorski: Duda už toho lituje

Ministr zahraniční Radosław Sikorski v pondělí ráno ve vysílání rádia Tok FM uvedl, že ministerstvo prezidenta od cesty do Česka odrazovalo. „Cesta byla konzultována, odrazovali jsme od ní. Já bych doporučoval panu prezidentovi jiný výběr přátel,“ řekl Sikorski.

„Udělalo to špatný dojem především v Polsku. Myslím, že prezident už toho lituje. Neposiluje to jeho autoritu. Ve Spojených státech prezident usiloval o zájmy válčící Ukrajiny, a tady (na oslavě v Česku) se schází s lidmi, kteří mají jiný názor. To není ucelený obraz,“ komentoval ministr Zemanovu párty s účastí polského prezidenta.

Podívejte se, kdo všechno na narozeninovou oslavu Miloše Zemana do Hluboké nad Vltavou přijel:

V Polsku, ve kterém panuje shoda na vnímání putinovského Ruska jako hlavní hrozby, vzbudil pozdvižení i seznam dalších účastníků. Například deník Gazeta Wyborcza píše o některých účastnících jako o politicích s autoritářskými tendencemi, výslovně jde o Viktora Orbána a Aleksandara Vučiće.

Týdeník Wprost zase objasňuje, že na Zemanově oslavě byla mimo jiné i předsedkyně KSČM Kateřina Konečná, lídr hnutí ANO Andrej Babiš nebo tvář neparlamentní strany PRO Jindřich Rajchl.

Pozornosti polarizovaných polských médií neuniklo ani krátké video, na kterém exprezident Zeman mluví o účasti polské hlavy státu anglicky jako o poctě. Dudu, který seděl přímo vedle něj, ale Zeman nezaregistroval a hledal ho očima v sále.

Kritiku odmítl Michał Dworczyk, europoslanec za polskou opoziční stranu Právo a spravedlnost (PiS), za kterou Duda kandidoval na prezidenta. „To, že prezident byl na narozeninách bývalého českého prezidenta, ukazuje na jeho silnou pozici a úctu mezi evropskými lídry,“ uvedl.

Prezidentská kancelář Dudův víkendový program v neděli ani v pondělí ráno nekomentovala.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme další vyjádření.

Doporučované