Hlavní obsah

Spojené království, Francie a Německo vyzývají Írán, aby se zdržel útoků

Foto: Mohasseyn, Shutterstock.com

Írán slíbil Izraeli odvetu za zavraždění vůdce Hamásu Ismáíla Haníji.

Podle vedoucích představitelů tří evropských zemí ponese Írán za jakékoli útoky proti Izraeli odpovědnost. Kvůli obavám z eskalace konfliktu na Blízkém východě prodlužují některé aerolinky omezení letů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Obavy z rozsáhlejšího konfliktu na Blízkém východě se stupňují. Lídři Spojeného království, Francie a Německa v pondělním prohlášení varovali, že Írán ponese odpovědnost za jakékoli útoky proti Izraeli, které by eskalovaly napětí a ohrozily šance na uzavření příměří a propuštění rukojmích, píše server Politico.

Britský premiér Keir Starmer, francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz vyzvali Írán a jeho spojence, aby se zdrželi útoků. Uvedli také, že jednání mezi Izraelem a Hamásem o příměří a propuštění rukojmích nelze dále odkládat.

Politici vydali prohlášení v reakci na zjištění agentury Axios, která v neděli pozdě večer uvedla, že podle izraelské rozvědky může Írán zaútočit během několika dní.

Írán dříve otevřeně prohlásil, že se pomstí za zavraždění politického vůdce Hamásu Ismáíla Haníji v Teheránu, přičemž vinu připisuje Izraeli. Odplatu Izraeli slíbil rovněž Hizballáh, a to za smrt jeho vysokého velitele Fuáda Šukry v Bejrútu.

Tento čtvrtek se má Izrael a Hamás sejít v Káhiře nebo v Dauhá, aby jednaly o příměří a propuštění rukojmích. Izrael prohlásil, že na schůzku vyšle vyjednavače. Hamás naznačil, že se nového kola rozhovorů možná nezúčastní, píše ČTK. V neděli hnutí Hamás požádalo zprostředkovatele, aby místo nových jednání o dohodě o příměří v Pásmu Gazy předložili plán založený na předchozích rozhovorech.

Na napětí na Blízkém východě reagují také aerolinky. Letecké společnosti Lufthansa Group a Swiss International Air Lines prodloužily pozastavení letů do některých destinací na Blízkém východě až do 21. srpna. Stejný krok oznámila Air France a její dceřiná společnost Transavia France, které prodloužily přerušení spojů do Bejrútu, a to do středy 14. srpna včetně, z důvodu geopolitické situace v Libanonu, uvedla ČTK a odkazem na agenturu AFP.

V neděli Pentagon uvedl, že na Blízký východ vyslal raketovou ponorku USS Georgia s jaderným pohonem, přičemž americký ministr obrany Lloyd Austin také nařídil příjezd úderné skupiny letadlových lodí do oblasti.

Doporučované