Hlavní obsah

Bílý dům ukázal první fotku Američanů propuštěných z ruských věznic

Foto: Oficiální účet prezidenta USA na síti X.

První fotografie Američanů propuštěných z ruských věznic v rámci velké výměny mezi Ruskem a Západem.

aktualizováno •

Součástí výměny vězňů je reportér Evan Gershkovich či novinářka žijící dlouhodobě v Praze Alsu Kurmaševová. Spekuluje se také o dalších politických vězních. Do Ruska by se měl vrátit nájemný vrah.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mezi Ruskem a Západem proběhla na letišti v Ankaře rozsáhlá výměna vězňů. Turecko, které akci koordinovalo, oznámilo, že jde o 26 lidí ze sedmi zemí.

Z ruských věznic mělo být propuštěno 16 lidí, naopak do Ruska by se jich mělo vrátit 10. Jde tak o největší podobnou akci mezi velmocemi od konce studené války, a to navzdory jejich zhoršujícím se vztahům na pozadí konfliktu na Ukrajině.

Administrativa Spojených států již zveřejnila kompletní seznam osob, které se staly součástí výměny.

Výměnu už potvrdilo i Rusko. Tajná služba FSB uvedla, že v rámci výměny vězňů Rusko převzalo osm svých občanů a dvě děti. „Ruští občané byli vyměněni za skupinu osob, které jednaly v zájmu cizích vlád a na úkor bezpečnosti Ruské federace,“ uvedla v prohlášení. Letadlo s propuštěnými Rusy poté večer přistálo v Moskvě, informovaly iskové agentury. Na letišti je uvítal Vladimir Putin.

Co se týká propuštěných z ruských věznic, na svobodě je po více než roce za mřížemi reportér deníku The Wall Street Journal Evan Gershkovich, novinářka Rádia Svobodná Evropa Alsu Kurmaševová a bývalý příslušník americké námořní pěchoty Paul Whelan. Rusko propustilo také opoziční politiky Ilju Jašina nebo Vladimira Kara-Murzu.

S propuštěnými už mluvily jejich rodiny i americký prezident Joe Biden. „Někteří z těchto mužů a žen byli nespravedlivě zadržováni po celá léta. Všichni prožili nepředstavitelné utrpení a nejistotu. Dnes je jejich utrpení u konce,“ uvedl k výměně vězňů Biden. Do USA by se měli někdejší političtí vězni vrátit během několika hodin.

Biden následně na svém účtu na síti X zveřejnil první fotografii propuštěných Američanů v letadle na cestě do USA.

Výměna vězňů mezi Ruskem a Západem
Propuštění z RuskaPropuštění do Ruska
Evan GershkovichVadim Krasikov (propuštěn z Německa)
Paul WhelanArtěm Dulcev (propuštěn ze Slovinska)
Alsu KurmaševováAnna Dulcevová (propuštěna ze Slovinska)
Vladimir Kara-MurzaMichail Misušin (propuštěn z Norska)
Dieter VoroninPavel Rubcov (propuštěn z Polska)
Kevin LickRoman Selezněv (propuštěn z USA)
Rico KriegerVladislav Kljušin (propuštěn z USA)
Patrick SchöbelVadim Konoščenok (propuštěn z USA)
Herman Moyzhes
Ilja Jašin
Lilija Čanyševová
Xenija Fadějevová
Vadim Ostanin
Andrej Pivovarov
Oleg Orlov
Alexandra Skočilenková
Zdroj: CNN

Bělorusko pak poslalo zpět do Německa Rico Kriegera, který byl režimem Alexandra Lukašenka odsouzen k smrti.

Do Ruska se naproti tomu vrátil z Berlína například nájemný vrah Vadim Krasikov, o němž se dlouhodobě v souvislosti s výměnou vězňů spekulovalo.

Spekulace o chystané výměně vězňů se množily v posledních dnech, kdy z ruských věznic zmizelo ze svých cel několik politických vězňů a úřady je přesunuly na neznámé místo.

Dohoda se připravovala podle stanice BBC více než 18 měsíců a zřejmě se odvíjela od požadavku Moskvy na návrat Krasikova. V Bílém domě panuje názor, že tato dohoda je největší výměnou v historii USA a Ruska.

Poslední významná výměna vězňů se uskutečnila v prosinci 2022, kdy byla americká basketbalová hvězda Brittney Grinerová vyměněna na letištní ploše v Abú Zabí za známého ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta, který byl 12 let držen v americkém vězení.

Jak Rusko postupuje proti kritikům režimu

„Přiznávám vinu: Nepodařilo se mi přesvědčit dost lidí o tom, jak velkým nebezpečím pro svět je současný kremelský režim,“ řekl v závěrečné řeči ruský disident Vladimir Kara-Murza. Pak ho odsoudili k 25 letům vězení.

„Můj případ je politický. Proto o sobě neuvažuji jako o někom, kdo je souzen za spáchání trestného činu. Přiznat vinu je pro mě stejné, jako když učitel přizná, že je učitel, nebo lékař, že je lékař.“ Tato slova zazněla v závěrečné řeči 41leté ruské opoziční političky Lilii Čanyševové před obvodním soudem v Ufě na východě Ruska. Žena, která stála v čele štábu Navalného protikorupčního fondu, byla odsouzena k sedmi letům a šesti měsícům vězení za vyzývání k extremismu a vytvoření extremistické organizace.

O koho stálo Rusko?

Jak již bylo zmíněno v úvodu, Moskva opakovaně projevila zájem o navrácení Vadima Krasikova, který si v Německu odpykával doživotí za vraždu čečensko-gruzínského exilového disidenta Zelimkhana Khangoshviliho.

Součástí výměny jsou také manželé Artěm a Anna Dulcevovi, které slovinské úřady odsoudily v souvislosti se špionáží. Partneři několik let vystupovali pod argentinskou identitou, zatímco sbírali zpravodajské informace pro ruskou vládu.

V posledních dnech zmizela z americké federální databáze vězňů řada vysoce postavených ruských občanů držených v amerických věznicích, z nichž mnozí byli napojeni na ruskou vládu, jak upozorňuje server Politico.

Na svobodu se podle oficiálního seznamu dostal také Vadim Konoščenok, který si odpykával trest za pašování vojenské elektroniky z USA do Ruska. Součástí výměny byl také hacker Roman Selezněv.

Do Ruska se vrátí i Vladislav Kljušin. Ten seděl v americkém vězení už od roku 2021, kam ho úřady přesunuly ze Švýcarska. Vlastník ruské společnosti M13, která se specializuje na databáze a IT zdroje, má údajně velmi úzké vazby na ruskou vládu.

Doporučované