Hlavní obsah

Španělští poslanci definitivně schválili amnestii pro katalánské separatisty

Foto: Shutterstock.com

Katalánský lídr Carles Puigdemont by se brzy mohl vrátit do Španělska.

V dolní komoře španělského parlamentu těsně prošel zákon, který zaručuje amnestii pro katalánské separatisty. Poslanci přehlasovali veto horní komory.

Článek

Španělští poslanci ve čtvrtek definitivně schválili zákon o amnestii pro činy, které souvisí se snahami o nezávislost Katalánska a staly se od listopadu 2011 do loňského listopadu. Těsně přehlasovali veto horní komory, v níž má většinu opozice. Zákon vstoupí v platnost zřejmě příští týden, ale o amnestii budou rozhodovat soudci v jednotlivých případech. Mají na to dva měsíce, pokud však účinnost zákona nebude pozastavena kvůli stížnosti k ústavnímu soudu či Soudnímu dvoru EU. Opozice už avizovala, že takovou stížnost podá.

Amnestie se nebude vztahovat na činy kvalifikované jako terorismus podle evropské legislativy ani na činy představující vážné porušení lidských práv. Netýká se ani zneužití veřejných fondů, pokud z nich daná osoba měla osobní prospěch. Amnestie se tak týká i katalánských politiků, kteří byli obviněni ze zneužití veřejných peněz kvůli jejich použití na uspořádání neústavního referenda o nezávislosti v roce 2017. To je případ katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta, který je od října 2017 na útěku před španělskou justicí a který by se tak brzy mohl vrátit do Španělska, až soudce zruší i na něj vydaný zatykač.

Podle místních médií není jasné, kolika lidí se amnestie dotkne. Španělská vláda odhaduje, že jich budou téměř čtyři stovky. Katalánské separatistické strany odhadují počty mnohem vyšší, a to až 1500 lidí. Půjde o politiky, úředníky a aktivisty, kteří se podíleli na referendu z roku 2017 uspořádaném regionální Puigdemontovou vládou či na nezávazném hlasování o nezávislosti z roku 2014, které zorganizovala katalánská vláda Artura Mase.

Amnestováno by mělo být také asi 90 policistů – španělských, kteří 1. října 2017 zabavovali volební urny a bránili Kataláncům ve vstupu do volebních místností, i katalánských, z nichž velká část naopak při hlasování proti lidem nezasahovala.

Doporučované