Hlavní obsah

Španělská vláda zrušila národní cenu za býčí zápasy

Foto: Shutterstock.com

S národní cenou býčích zápasů byla spojena odměna 30 000 eur (asi 750 000 Kč). Ilustrační foto.

Opatření začne platit od soboty. Pravicová opozice a některé španělské regiony rozhodnutí kritizují, přičemž už dříve oznámily, že v případě zrušení ocenění vytvoří vlastní cenu spojenou s býčími zápasy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Španělské ministerstvo kultury zrušilo národní cenu býčích zápasů, kterou od roku 2013 dostávali slavní toreadoři, ale také chovatelé býků, různá sdružení či fotografové koridy. Informovala o tom ve čtvrtek místní média.

Levicová vláda krok oznámila už letos v květnu s tím, že jej udělá po konzultaci s občany. Nyní uvedla, že pro opatření se vyslovilo 90 procent občanů a sdružení z těch, kteří na výzvu reagovali.

„Současná společenská a kulturní realita je taková, že určité aktivity spojené s býčími zápasy jsou širokými vrstvami společnosti odmítány jako nepřijatelné formy násilí na zvířatech,“ uvedla vláda s tím, že národními cenami by neměla podporovat něco, na čem není „široký konsensus společnosti“.

Korida má ve Španělsku více než tisíciletou tradici. Pro první obyvatele Pyrenejského poloostrova byl takový souboj náboženským rituálem, Římané z něj udělali show.

Fenomén má ve Španělsku stále mnoho příznivců, ač v posledních letech zájem domácího publika klesá a množí se protesty proti zápasům. Podle aktivistů bojujících za práva zvířat jde o okázalou formu krutosti na zvířatech.

Víc než cena za poezii

Některé španělské regiony už koridu řadu let nepořádají, další autonomní oblasti, mimo jiné Galicie, Asturie, Baleáry či La Rioja, je pořádají jen zřídka, napsal deník El País.

Už v roce 1991 koridu zakázaly Kanárské ostrovy a od roku 2012 to udělalo i Katalánsko. Podle španělského ústavního soudu ale takový zákaz porušuje svrchovanost španělské vlády, protože býčí zápasy jsou podle zákona z roku 2013 národním kulturním dědictvím.

Národní cenu býčích zápasů schválila španělská vláda v roce 2011 a poprvé byla udělena v roce 2013. Byla s ní spojena odměna 30 000 eur (asi 750 000 Kč), což bylo podle deníku El País o 10 000 eur více než například národní cena za poezii.

Zrušení ceny za koridu kritizovala také nadace na podporu býčích zápasů (FTL), která v květnu uvedla, že v případě zrušení ocenění vytvoří vlastní cenu. Stejně se vyjádřila i vedení madridského regionu, Kastilie-La Mancha či Aragonie.

„Býčí zápasy jsou velkou španělskou tradicí, ale stejně jako život mají i tradice svůj vývoj,“ řekl ministr kultury Ernest Urtasun letos v březnu. Uvedl také, že podporuje iniciativu na zrušení zákona z roku 2013, jímž byla korida vyhlášena španělským kulturním dědictvím. Pokud tato iniciativa sežene do února 2025 půl milionu podpisů, půjde příslušný návrh do parlamentu.

Doporučované