Hlavní obsah

Soud torpédoval italské premiérce vlajkovou loď. Vrátil migranty do Itálie

Foto: Alessio Tricani, Shutterstock.com

Dohoda mezi Itálii a Albánií se týká zejména migrantů zadržených na moři. Ilustrační foto

Itálie uzavřela s Albánií dohodu o tom, že do země posílá uprchlíky zadržené v moři, kteří v Albánii budou čekat na vyřízení žádosti o azyl. Podmínkou však je, aby muži pocházeli ze zemí, které jsou považovány za bezpečné.

Článek

Itálie uzavřela s Albánií dohodu o tom, že do země posílá uprchlíky zadržené v moři, kteří v Albánii budou čekat na vyřízení žádosti o azyl. Podmínkou ale je, aby muži pocházeli ze zemí, které jsou považovány za bezpečné. A v tom je právě problém

Římský soud v pátek zamítl příkaz k zadržení skupiny migrantů v přijímacím zařízení v Albánii a uvedl, že mají právo být převezeni do Itálie. Tím zasadil ránu do velkého plánu premiérky Giorgie Meloniové na odklonění žadatelů o azyl do zahraničí, píše agentura Reuters.

Tento týden bylo ve Středozemním moři zachráněno celkem 16 migrantů, které lodě italského námořnictva převezly do Albánie. Čtyři z nich však byli nezletilí a úřady je tak nechaly převést do do Itálie. V Albánii tak zůstalo 12 mužů z Egypta a z Bangladéše.

„Odmítnutí potvrdit zadržení v albánských strukturách a oblastech… je způsobeno nemožností uznat státy původu zadržených osob – Egypt a Bangladéš – za bezpečné země,“ uvedla v prohlášení předsedkyně soudu Luciana Sangiovanniová a dodala, že migranti proto „mají právo být dopraveni do Itálie“.

Italské vládní strany, pro které je fungování migračních středisek v Albánii klíčovým prvkem migrační politiky, verdikt kritizují. „Rozhodnutí soudu nepotvrdit zadržování migrantů v Albánii je znepokojivé,“ uvedla na sociálních sítích strana Bratři Itálie premiérky Giorgii Meloniové.

V rámci dohody financované Itálií byla v Albánii oficiálně otevřena tři zařízení: středisko s kapacitou 880 žadatelů o azyl, předdeportační středisko zvané CPR se 144 místy a malá věznice s 20 místy. Dohodu podepsala italská premiérka Meloniová a její albánský protějšek Edi Rama v listopadu loňského roku.

Doporučované