Hlavní obsah

„Sotva viděl slunce.“ Blízcí osvobozeného Izraelce líčí jeho život v zajetí

Foto: AP Photo/Mahmoud Illean, Profimedia.cz

Farhán Kádí po návratu do domovského města Rahat na jihu Izraele.

„Vrátil se jiný,“ tvrdí bratranec izraelského Araba Farhána Kádího, kterého v úterý izraelská armáda zachránila z Pásma Gazy. Po jedenácti měsících v zajetí prý jen stěží věří, že je zpátky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izraelský rukojmí Farhán Kádí osvobozený v úterý ze zajetí teroristů z Pásma Gazy už je doma v Rahatu. Do města v jižním Izraeli přijel v koloně slavnostně troubících aut.

Záhy ho obklopili příbuzní, sousedi nebo novináři. Kádí se s příznivci setkal ve stanu. Podle serveru Times of Israel řekl, že se cítí na „100 procent“. Vyzval k propuštění dalších rukojmích, kteří zůstávají v zajetí Hamásu a dalších teroristických skupin.

O tom, co prožíval během bezmála jedenácti měsíců v Gaze, ještě izraelský beduín veřejně nepromluvil. V tamních médiích se ale objevují výpovědi lidí z jeho okolí, kteří některé informace zprostředkovávají.

„V jeho hlase slyšíte, že jen těžko může uvěřit, že už je po tak dlouhé době pryč s Gazy,“ řekl jeho bratr Hatem v rozhovoru pro izraelský server Ynet. S novináři mluvil ještě v době, kdy byl bratr v nemocnici. Podle něj Farhán trávil většinu času v temném prostředí a jen těžko rozlišoval mezi dnem a nocí.

Únosci prý nebrali ohled na to, že patří mezi izraelské Araby a vyznává islám. „Pokud by dělali rozdíl, byl by propuštěn už v předchozích vlnách. Chovali se k němu jako k Izraelci,“ domnívá se Hatem.

To potvrdil i další muž, který s Kádím mluvil –⁠⁠ bývalý starosta Rahatu Ata Abu Madighem. „Sotva viděl slunce,“ prohlásil.

Kádí mu prý řekl, že byl v zajetí svědkem smrti dalšího rukojmího, údajně žida. Jeho tvrzení ale nelze nezávisle ověřit a zatím se k němu nevyjádřila izraelská armáda ani organizace sdružující příbuzné rukojmích.

„Ten příběh mu láme srdce. Má hodně (špatných) vzpomínek. Ale mluví hlavně o tom, že byl zachráněn,“ líčil Madighem.

Kádí podle lidí, kteří s ním mluvili, dostával v Gaze k jídlu hlavně chleba. „Vrátil se jiný, musel zhubnout aspoň o 20 kilogramů,“ řekl podle amerického deníku The New York Times jeho bratranec Fajiz Saná.

Kvůli životu v temnotě se také podle bývalého starosty obával o svůj zrak. Podle jeho bratrance také neustále slyšel izraelské bombardování Pásma Gazy.

„Každý den si byl jistý, že je jeho poslední, a to nejenom kvůli svým únoscům, ale i kvůli armádnímu ostřelování. Řekl, že každý den znamená život ohrožující situaci,“ citovala britská stanice BBC výpověď Kádího bratrance Fádího abú Sahibana.

Příběhy zemřelých rukojmí

Šest izraelských rodin se díky speciální armádní operaci v Pásmu Gazy konečně mohlo rozloučit se svými blízkými: Vojáci minulý týden našli jejich těla.

Dvaapadesátiletý Kádí pracoval jako ostraha v továrně na obaly v kibucu Magen asi pět kilometrů od hranic s Pásmem Gazy, když ho teroristé unesli.

Doma na něj čekaly dvě manželky a jedenáct dětí, nejmladší z nich má podle izraelského projektu mapujícího příběhy rukojmích Coming Soon pouze šest měsíců. Během zajetí se z něj stal dědeček.

Na izraelských serverech se v úterý objevily záběry jeho příbuzných, jak za ním radostně běží do nemocnice. „Je to lepší než se znovu narodit,“ komentoval své pocity Kádího bratr.

Izraelská armáda oznámila, že ho našla v tunelech pod Gazou. V tu chvíli s ním nebyli ani únosci, ani další rukojmí. Kádí prý řekl, že únosci utekli, když se blížily izraelské jednotky, ale on se bál jít jinam ze strachu, že budou okolo nastražené pasti.

„Když jsem slyšel za dveřmi hebrejštinu, nemohl jsem uvěřit. Nevěřil jsem tomu,“ pravil už v úterý v rozhovoru s izraelským prezidentem Jicchakem Hercogem.

Stal se teprve osmým uneseným člověkem osvobozeným z Gazy. Další se dostali pryč při palestinsko-izraelských výměnách, do Izraele se vrátila těla několika rukojmích.

Doporučované