Hlavní obsah

„Sofia plakala.“ Propuštění špioni popsali, jak dětem řekli, že jsou Rusové

Foto: Kremlin.ru

Anna Dulcevová s dcerou Sofií, za nimi se drží za ruce Arťom Dulcev se synem Danielem. Snímek vznikl po jejich přistání na moskevském letišti Vnukovo.

Lépe než jedenáctiletá Sofia informaci o ruském původu rodiny podle otce přijal osmiletý Daniel. Děti ruských agentů propuštěných ze Slovinska identitu rodičů neznaly, po příletu do Moskvy nepoznaly ani Vladimira Putina.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na palubě letadla, které ve čtvrtek vezlo ruské špiony propuštěné západními státy zpátky do vlasti, vládla příjemná atmosféra. Členové zpravodajských služeb se prý navrátilců neustále ptali, jestli něco nepotřebují, nabízeli jim pomoc. Lidé se bavili mezi sebou.

V jedné části letadla to ale vypadalo trochu jinak. Anna a Arťom Dulcevovi, ruští špioni odhalení před dvěma lety při jedné z největších bezpečnostních akcí v dějinách Slovinska, právě svým malým dětem za závěsem oznamovali, že jsou Rusové. Jedenáctiletá Sofia a osmiletý Daniel o tom do té doby neměli ani tušení.

Dvojice špionů v pondělním rozhovoru pro státní televizi Rossija 24 popsala detaily zásadního okamžiku v životě svých dvou potomků.

Syn byl pozitivní, tvrdí otec

„(Anna) vyrušila Sofii, měla hračky, dívala se na něco na obrazovce. Všiml jsem si jejích emocí, začala trochu plakat,“ vzpomínal Arťom Dulcev. Syn prý reagoval „klidněji, ale velmi pozitivně“.

„Řekli jsme dětem, že jsme Rusové, že ony jsou Rusové, že jsme Dulcevovi,“ líčila Anna. „Rodina je pro nás nejdůležitější! To je to, co nás drží při životě. A rodina, to je země,“ dodal Arťom.

Největší výměna za desítky let. Kdo je kdo?

Rusko a Západ si 1. srpna vyměnily 24 vězňů. Ruské káznice opustilo několik novinářů či opoziční aktivisté. Návrat domů ze Západu čekal nájemného vraha, několik agentů či hackera. O koho jde jméno po jménu?

Sofia a Daniel vůbec neumí rusky. Rodina doma ve Slovinsku mluvila španělsky, protože se vydávala za Argentince. S ostatními komunikovali anglicky, děti navštěvovaly prestižní mezinárodní školu v Lublani.

Že děti musely zažít kulturní šok, potvrdila i slova mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova. „Viděli jste to, když děti scházely (na letišti) ze schodů, nemluví rusky. Putin je pozdravil španělsky buenas noches,“ vysvětlil.

Podle něj Sofia a Daniel ani nepoznali, že je přišel pozdravit přímo ruský prezident. V terminálu se ptali, kdo byl onen muž, který předal Sofii kytici. I podle záběrů z moskevského letiště Vnukovo byla dvojice dětí unavená, možná zmatená.

Anna a Arťom si v rozhovoru pochvalovali, jak je prezident podpořil, i to, že Moskva se při vyjednávání se západními státy zasadila, aby se do Ruska vrátila rodina pohromadě.

Bez komentáře: Návrat ruských špionů do Ruska.Video: AP

O jejich potomky prý projevila zájem Argentina, kde se děti narodily. Sofia a Daniel se navíc s rodiči nevídali od prosince 2022, kdy byl pár zadržen, píše britský deník The Guardian.

Maria Mayerová a Ludwig Gisch

Dulcevovi v Argentině a později ve Slovinsku vystupovali pod falešnými identitami: Maria Mayerová a Ludwig Gisch. Lublaňští sousedé se po jejich zatčení shodovali, že na ně pár nepůsobil jako ruští špioni, někteří dokonce jejich případ považovali za výmysl.

Teď už ale i Moskva otevřeně přiznává, že Dulcevovi patřili k tzv. ilegálům, jak tento program ruských zpravodajských služeb nazývají Američané.

Na rozdíl od „legálních“ zpravodajských důstojníků, kteří se na ruských ambasádách po celém světě vydávají za diplomaty, ilegálové působí bez jakýchkoli viditelných vazeb na Moskvu. Jsou léta školeni, aby se vydávali za cizince, a poté jsou vysíláni do zahraničí, aby shromažďovali zpravodajské informace.

Skrytá identita těchto špionů stojí na prvním místě, a tak ačkoliv mnoho z nich má rodiny, jejich děti vůbec netuší, že jsou jejich rodiče ve skutečnosti Rusové.

Moskva teď na nevědomosti Sofie a Daniela ilustruje, jak hluboce byli Dulcevovi oddaní vlasti, když základní fakta tajili i před dětmi. „Přesně takhle skrytí agenti pracují. Ukazuje to, jaké oběti činí pro svou práci a jejich oddanost věci,“ podotkl Peskov.

Dulcevovi jako milí sousedé

Připomeňte si okolnosti zatčení Anny a Arťoma Dulcevových ve Slovinsku.

Dulcevovi svou misi zahájili v roce 2012, kdy se podle serveru Buenos Aires Times přestěhovali do Argentiny. Vzali se o tři roky později, zabydleli se v luxusní čtvrti, pořídili si děti.

V roce 2017 se přestěhovali do Slovinska. Arťom založil IT startup, Anna začala provozovat uměleckou galerii, která podle amerického deníku The New York Times (NYT) každoročně vykazovala buď ztrátu, nebo minimální zisk ve výši stovek eur.

To spolu s nízkou kvalitou uměleckých děl v galerii mohlo vzbudit podezření, řekl listu přední slovinský kurátor Tevz Logar. „Je to druh umění, co si objednáte z Číny,“ dodal. Podle něj ale tento obor ve Slovinsku uniká jakékoli kontrole.

Mizerné výsledky vykazoval i Arťomův podnik, obě firmy měly pouze jediného zaměstnance.

Slovinské úřady si stále nejsou jisté, co přesně měli Dulcevovi v zemi za úkol, ostatně dopadnout se je podařilo díky tipu od spojeneckých tajných služeb.

Vojko Volk, státní tajemník úřadu slovinského premiéra, který má na starosti zpravodajské služby, ale nepochybuje o tom, že byli „velmi, velmi, velmi důležití“. Zdroje slovinského kanálu N1 blízké vyšetřování pak soudí, že pár předával pokyny a peníze z Moskvy dalším agentům rozmístěným v zemích Evropské unie a NATO.

Bývalý šéf slovinského vojenského zpravodajství Marjan Miklavčič pro NYT podotkl, že ilegálové bývají často do cílové destinace umisťováni bez jasného účelu jako jakási rezerva pro čas krize.

Domnívá se, že Dulcevovi byli „aktivováni“ až po začátku ruské invaze na Ukrajinu, tedy pět let po svém příjezdu do Slovinska. V té době také západní země vyhostily stovky ruských občanů kvůli podezření ze špionáže, čímž Moskva ztratila mnoho původních zdrojů.

Doporučované