Hlavní obsah

Bratislavě se nelíbí, že česká policie nestíhá schvalování atentátu na Fica

Foto: Vláda SR

Z nemocnice byl Robert Fico propuštěn zhruba po dvoutýdenní hospitalizaci. Ilustrační fotografie.

Slovenský Směr kritizoval českou policii za neřešení příspěvků schvalujících atentát na premiéra Fica. České policejní prezidium reagovalo, že postupuje dle zákona. Ke kritice se přidal i úřad slovenské vlády.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Úřad slovenské vlády ve středu vyjádřil znepokojení nad tím, že výroky schvalující květnový atentát na slovenského premiéra Roberta Fica považuje česká policie za projev svobody slova. Úřad to napsal v prohlášení, které poskytl ČTK. Dříve během dne českou policii ze nestíhání autora zmíněných výroků zveřejněných na sociální síti kritizoval rovněž poslanecký klub Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD). České policejní prezidium už v reakci na vyjádření Směru-SD sdělilo, že policie je vázána příslušnými právními předpisy.

Úřad vlády v Bratislavě uvedl, že se znepokojením přijal informaci, že „česká policie považuje hrubé a neuctivé schvalování atentátu na slovenského předsedu vlády Roberta Fica za projev svobody slova, byť při výrocích vlastních občanů kritizujících Ukrajince už tuto míru pochopení pro svobodu projevu neměla“.

Dříve během dne postup české policie ohledně výroků týkajících se Fica kritizoval za poslanecký klub Směru-SD kromě jiných jeho člen a bývalý slovenský policejní prezident Tibor Gašpar. Využil k tomu mimo jiné příspěvek na internetu šéfa českého mimoparlamentního uskupení PRO Jindřicha Rajchla, který rovněž zveřejnil reakci české policie na svůj podnět. Policie napsala, že v prozkoumávaných výrocích jde o vlastní vyjádření uživatele sociálních sítí, „které lze podřadit pod svobodu projevu“.

„Napsat o Robertu Ficovi, že to prase bylo třeba zastřelit, je podle české policie úplně v pořádku. Vyjadřuji zhrození a rozčarování, kam jsme se dostali. Začíná se politizovat i v české policii, je to smutné,“ řekl Gašpar. Odmítl, že by kritikou postupu české policie zasahoval do záležitostí České republiky.

„K politickým komentářům se zpravidla nevyjadřujeme a ani v tomto případě nebudeme činit výjimku. Ve svých postupech jsme pevně vázáni trestním zákoníkem a trestním řádem a je nemyslitelné, že bychom z nich vybočovali,“ napsalo ČTK v reakci české policejní prezidium. Dodalo, že vylučuje politické zadání či podléhání tlakům.

První projev slovenského prezidenta po atentátu:

Doporučované