Hlavní obsah

Video: Slunovrat přilákal ke Stonehenge 15 tisíc lidí

Východ slunce ve Stonehenge sledovaly tisíce lidí.Video: AP

Lidé z celého světa se v pátek sešli u Stonehenge, aby společně pozorovali východ slunce při letním slunovratu. Akce byla úspěšná navzdory středečnímu incidentu s klimatickými aktivisty, kteří nabarvili kameny na oranžovo.

Článek

U Stonehenge se ze čtvrtka na pátek sešlo asi 15 000 lidí, aby sledovali východ slunce při letním slunovratu, informuje server BBC News.

Památka se veřejnosti otevřela ve čtvrtek večer a už na západ slunce se sjely davy lidí. Mnozí zůstali přes noc, aby mohli v pátek ráno sledovat východ slunce.

Je to jedna z mála příležitostí, kdy se zájemci mohou přiblížit ke kamenným monolitům nedaleko Salisbury v hrabství Wiltshire. Na místo staré 5000 let se každoročně sjíždějí lidé z celého světa, aby zde pozorovali letní slunovrat.

Akce se uskutečnila jako obvykle navzdory tomu, že hnutí Just Stop Oil v rámci protestu ve středu postříkalo kameny oranžovou práškovou barvou. Společnost English Heritage nátěr odstranila pomocí speciálního dmychadla. Pokud by se s barvou dostal do kontaktu déšť, mohlo by dojít ke značným škodám.

„Myslím, že všichni lidé, kteří se dnes zúčastnili slunovratu, byli opravdu rádi, že přišli a viděli, jak kameny velkolepě vypadají. Incident je již za námi. Jsme opravdu nadšeni z toho, jak se akce letos vydařila. Tak nádherný východ slunce se nám často nepoštěstí, ale dnes jsme měli velké štěstí,“ řekla BBC Kate Loganová z English Heritage.

Doporučované