Hlavní obsah

Krajské volby

Průběžné výsledky voleb v ČR
Sečteno 99,97 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 578
ODS
139 615
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 113

Volby do Senátu

Průběžné výsledky 1. kola voleb
Sečteno 99,92 %
Výsledky voleb

Slovenský ministr: Dítě v kukle mířilo s atrapou zbraně na Pellegriniho dům

Foto: FB/Peter Pellegrini

Příští slovenský prezident Peter Pellegrini.

Chlapcův otec televizi Joj řekl, že policisté ho nezastavili na místě, ale kontaktovali později. Tvrdil, že on sám ani jeho syn nic špatného neudělali, ale zároveň vyjádřil pochopení, že jednání nebylo vhodné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slovenská policie vyšetřuje incident, při kterém ve čtvrtek u domu zvoleného prezidenta Petera Pellegriniho v Bratislavě projelo auto s řidičem a jeho nezletilým dítětem, které v kukle mířilo atrapou zbraně z otevřeného okna vozu na Pellegriniho bydliště.

Novinářům to v pátek řekl ministr vnitra a Pellegriniho stranický kolega Matúš Šutaj Eštok. Případ označil v souvislosti s nedávným atentátem na premiéra a předsedu Směru Roberta Fica za nezodpovědnost rodiče.

„Toto není hra. Poté, co se stalo před dvěma týdny, není fantazie, že někdo může zaútočit,“ prohlásil.

Neuvedl, zda zmíněného řidiče policie obvinila. Z jeho vyjádření ale vyplynulo, že ho policie ztotožnila a muž v současnosti není zadržen.

Ministr nejprve mluvil o osobě se zbraní na zadním sedadle vozu. Později řekl, že rodič navedl vlastní dítě v rámci zábavy k tomu, aby si vzalo atrapu zbraně a namířilo ji na dům příštího prezidenta. Řidič podle ministra věděl, že jde o dům, který využívá Pellegrini, a tvrdil, že šlo o hru.

Chlapcův otec televizi Joj řekl, že policisté ho nezastavili na místě, ale kontaktovali ho později. Tvrdil, že on sám ani jeho syn nic špatného neudělali, ale zároveň vyjádřil pochopení, že jednání nebylo vhodné.

Slovensko po útoku na Fica, kterého před dvěma týdny postřelil útočník, jenž pak skončil ve vazbě, zvýšilo ochranu také vrcholných politiků. Fico je již v domácí péči. Kvůli atentátu na něj Bratislava posílí bezpečnostní opatření při nadcházející Pellegriniho prezidentské inauguraci. Vítěz dubnového rozhodujícího kola přímé volby hlavy státu složí slib a ujme se prezidentského úřadu v polovině června.

Doporučované