Hlavní obsah

Slábne Putin? Ředitelé CIA a MI6 varovali, jak je světový pořádek v ohrožení

Foto: Profimedia.cz

Zleva sir Richard Moore, šéf britské zpravodajské služby MI6, a William Burns, šéf americké CIA.

Sir Richard Moore a William Burns, ředitelé zpravodajských služeb Velké Británie a USA, se ve vůbec prvním společném článku zaobírali ruskou agresí nebo konfliktem na Blízkém východě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mezinárodní pořádek je podle šéfů americké a britské zahraniční zpravodajské služby „ohrožen způsobem, který jsme nezažili od dob studené války“.

Sir Richard Moore z MI6 a William Burns ze CIA to uvedli, když v sobotu publikovali na webu The Financial Times první společný článek. V něm mimo jiné uvedli, že obě služby předvídaly blížící se válku na Ukrajině a byly před ruskou agresí schopny varovat mezinárodní společenství, částečně také tím, že získané informace odtajnily Kyjevu.

„Není pochyb o tom, že mezinárodní světový řád - vyvážený systém, který vedl k relativnímu míru a stabilitě a přinesl růst životní úrovně, příležitostí a prosperity - je ohrožen způsobem, který jsme nezažili od dob studené války,“ napsali a dodali, že úspěch v boji proti tomuto riziku má základy ve speciálním vztahu mezi Spojeným královstvím a USA.

Server BBC také píše, že dále ředitelé zmínili, že Británie i USA společně stojí „proti asertivnímu Rusku a Putinově agresivní válce na Ukrajině“.

Podle Moorea a Burnse obě zpravodajské služby pracovaly a dále pracují na „narušení bezohledné sabotážní kampaně“, kterou v Evropě vede Rusko, prosazování deeskalace izraelsko-palestinského konfliktu v Pásmu Gazy a v boji proti terorismu s cílem zmařit obnovující se Islámský stát (IS).

Jednou z „bezprecedentní řady hrozeb“, kterým obě země čelí, je válka na Ukrajině, která po ruské invazi v únoru 2022 trvá již třetím rokem. Sir Richard Moore a William Burns uvedli, že v otázce Ukrajiny je „důležitější než kdy jindy“ udržet kurz její podpory, a dodali, že Vladimir Putin neuspěje. Konflikt podle velitelů tajných služeb ukázal, jak může technologie změnit průběh války, a zdůraznili proto potřebu přizpůsobení se, experimentování a inovace.

„Putinovi se nepodaří zničit suverenitu a nezávislost Ukrajiny. Jednání Ruska je hrubým porušením Charty OSN a globálních norem. Budeme nadále pomáhat našim statečným a odhodlaným ukrajinským zpravodajským partnerům,“ napsali.

Dvojice ředitelů v sobotu také poprvé společně vystoupila na veřejnosti v rámci festivalu Financial Times Weekend v londýnském Kenwood House.

William Burns účastníkům řekl, že nevidí žádné důkazy o tom, že by Putinovo uchopení moci sláblo. Sir Richard Moore naopak oponoval tím, že by nemělo docházet k zaměnění „pevného“ a „stabilního“ uchopení. „Skutečnost, že ruské zpravodajské služby využívají k sabotážním operacím v Evropě kriminální živly, je známkou toho, že jsou trochu zoufalé,“ řekl šéf britské MI6.

Podle ředitelů obou zpravodajských služeb je hlavní geopolitickou výzvou tohoto století Čína. Rovněž ale uvedli, že vyzývají k deeskalaci konfliktu na Blízkém východě a „nepřetržitě“ pracují na zajištění příměří a dohody o rukojmích.

William Burns, který v úsilí o příměří hraje jako šéf CIA ústřední roli, na společné akci naznačil, že v příštích dnech může být předložen podrobnější návrh. „Je to nakonec otázka politické vůle,“ řekl a dodal, že „hluboce“ doufá, že vedoucí představitelé obou stran dohodu uzavřou.

Doporučované