Hlavní obsah

Situace v Kurské jaderné elektrárně je vážná, řekl šéf MAAE Grossi

Foto: Shutterstock.com

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi navštívil v úterý Kurskou jadernou elektrárnu. Situace je podle něj vážná. Zařízení nemá žádnou ochrannou kopuli, což ho činní extrémně zranitelným.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Situace v Kurské jaderné elektrárně je vážná, uvedl v úterý šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi. Zařízení podle něj funguje v téměř normálních podmínkách, hrozí ale riziko jaderného incidentu, napsala agentura Reuters. Šéf MAAE v úterý elektrárnu na západě Ruska navštívil v souvislosti s ukrajinským vpádem do příhraniční Kurské oblasti ze začátku tohoto měsíce.

Rusko navíc Ukrajinu minulý týden obvinilo z pokusu o dronový útok na zařízení a opakovaně uvádí, že na něj Ukrajina útočí.

Kurská jaderná elektrárna je stále v provozu, to ale činí situaci ještě závažnější, upozornil Grossi na tiskové konferenci. Podotkl také, že zařízení nemá žádnou ochrannou kopuli, což ho činní extrémně zranitelným.

Ruská armáda se v prvních dnech své invaze na Ukrajinu zmocnila ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny, která je považovaná za největší v Evropě. Ukrajinští činitelé tehdy upozorňovali, že Rusko atomovou elektrárnu ostřelovalo a vypukl v ní požár. Moskvou vyslaná vojska ji ovládla a obě strany se od té doby navzájem obviňují z jejího ostřelování. MAAE kvůli tomu opakovaně varovala před hrozbou jaderné havárie v tomto zařízení.

Doporučované