Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

„Situace je kritická.“ Rusové útočí na východoukrajinský Vuhledar

Foto: Shutterstock.com

Rusové mají podle některých zdrojů obkličovat město z jihozápadu a severovýchodu. Ilustrační fotografie.

Východoukrajinský Vuhledar čelí náporu ruských jednotek, situace je podle některých zdrojů kritická. Rusové se snaží Vuhledar dobýt od počátku své invaze na Ukrajinu, až doposud jejich útoky selhávaly.

Článek

Ruské jednotky začaly útočit na východoukrajinské město Vuhledar, které odolává náporu invazních vojsk v podstatě od začátku války v roce 2022. Napsala to dnes agentura Reuters s odvoláním na ruské válečné blogery a státní média. Rusové postupovali v srpnu na východě Ukrajiny podle několika veřejně dostupných map nejrychleji za poslední dva roky, píše Reuters.

„Ruské jednotky vstoupily do Vuhledaru - útok na město začal,“ uvedl Jurij Podoljaka, proruský válečný bloger, přičemž o zahájení útoku hovoří více jeho kolegů. Ministerstvo obrany v Moskvě dnes podle státní agentury TASS uvedlo, že jeho jednotky porazily ukrajinské obránce u několika obcí v regionu včetně Vuhledaru a zlepšily tam své taktické pozice. Podrobnosti k Vuhledaru resort neposkytl. Neověřené video v ruských státních médiích ukázalo Vuhledar pod těžkým dělostřeleckým a leteckým bombardováním, podotkla agentura Reuters.

Vuhledarská správa se zatím k situaci ve městě nevyjádřila. Šéf ukrajinského centra pro boj s dezinformacemi Andrij Kovalenko uvedl, že Rusku pomohly k postupu v regionu řízené letecké bomby. „(Vuhledar) se bránil snadno, nachází se na vyvýšeném místě. Ale s příchodem řízených leteckých pum na frontu se nepříteli podařilo ho zničit a přesunout se na křídlo,“ řekl podle Reuters Kovalenko.

Analytici z projektu DeepState, jenž má blízko k ukrajinské armádě, mezitím na Telegramu napsali, že Rusové se pokoušejí Vuhledar obklíčit a bombardují ho pomocí naváděných pum a dělostřelectva. „Situace v okolí města je kritická a stále se zhoršuje,“ uvedl DeepState. O stále obtížnější situaci u Vuhledaru pro ukrajinské vojáky píše i stanice BBC, podle níž Rusové obkličují město z jihozápadu a severovýchodu.

Podle magazínu Forbes hrozí odříznutí 72. mechanizované brigádě ukrajinských ozbrojených sil, která město brání téměř dva roky a je vyčerpaná. Nyní potřebuje pomoc, ale není jasné, které jednotky by pomoci mohly, píše analytik Forbesu a podotýká, že ukrajinské síly jsou přetížené - zemi brání na východě a jihu a kromě toho nedávno podnikly ofenzivní operaci v ruské Kurské oblasti.

Vuhledar, kde před válkou žilo kolem 14 tisíc obyvatel, kteří povětšinou pracovali v místním uhelném dole a nedalekých továrnách, se nachází na vyvýšené planině a má strategický význam. Leží na místě protnutí dvou front - východní v Doněcké oblasti a jižní v Záporožské oblasti, píše BBC. Nedaleko se podle ní nachází železniční trať, po které mohou Rusové přesouvat vojáky a techniku na trase mezi Doněckem a Volnovachou a dále na jih.

Dokud zůstává Vuhledar pod kontrolou Kyjeva, může ukrajinské dělostřelectvo trať ostřelovat, uvádí BBC. Rusové se snaží Vuhledar dobýt od počátku své invaze na Ukrajinu, až dosud jejich útoky selhaly.

Doporučované