Hlavní obsah

Sítě zaplavily dezinformace o hurikánu. Vláda podle nich kontroluje počasí

Záběry okamžiků, kdy na Floridu udeřil hurikán Milton. Video: AP, Getty Images

Katastrofa vyvolaná vládou i peníze, které měly místo zasaženým regionům jít migrantům. Takové dezinformace se objevily na sociálních sítích, zazněly ale i z úst politiků.

Článek

S hurikánem Milton, který v noci na čtvrtek dorazil k pobřeží Floridy, se nepojí jen rekordní srážky či miliony lidí bez proudu, ale také množství dezinformací, které živel považují za vykonstruovaný či dokonce účelně vytvořený.

Už během hurikánu Helene, který stát na jihovýchodě USA zasáhl před dvěma týdny, zaplavily sociálně sítě konspirační teorie a dezinformace naznačující, že vláda nějakým způsobem namířila hurikán na republikánské voliče.

Přestože žádná technologie, která by lidem umožňovala vytvářet či dokonce ovládat hurikány, neexistuje, na populárních platformách jako X či TikTok se šířily příspěvky, které bez důkazů tvrdí, že americká vláda tajně řídí počasí.

Taková sdělení nasbírala miliony zobrazení, jak upozorňuje stanice BBC ve svém projektu Verify.

Většinu z těchto příspěvků přitom zveřejnily účty, které už dříve šířily konspirační teorie související s pandemií koronaviru či očkováním.

„Manipulace s počasím“

„Ano, vědci kontrolují počasí,“ objevilo se například na síti X na účtu republikánské poslankyně Marjorie Taylor Greeneové, věrné spojenkyně Donalda Trumpa. Prezident Joe Biden to označil za absurdní a hloupé.

Právě kolem technik na ovládání počasí se nicméně jedna část dezinformací točila –⁠⁠ zmiňovaly například takzvané rozsévání mraků. „Když rozséváme mraky, je to proto, že v atmosféře není dostatek aerosolů nebo vodní páry, aby došlo ke kondenzaci, a tak se ji snažíme vynutit pomocí rozsévání mraků,“ řekla k tomu BBC Jill Trepanierová, odbornice na extrémní meteorologické jevy z Louisianské státní univerzity.

„Nad západní částí Mexického zálivu a zátokou Campeche to není problém. Země vytvoří hurikán sama od sebe,“ dodala.

Jiné příspěvky se zaměřily na obviňování „geoinženýrství“ –⁠⁠ širokou škálu metod manipulace s životním prostředím s cílem snížit dopady klimatických změn.

Na vysvětlenou: podle údajů Národního střediska pro hurikány (NHC) se 7. října během pouhých 12 hodin zvýšila maximální trvalá rychlost větru ze 150 na 280 kilometrů za hodinu. A právě onu náhlou změnu někteří uživatelé sociálních médií označovali jako „důkaz“, že se nejedná o přirozeně vzniklou bouři, ale o jev vytvořený lidmi.

Hurikán Milton

Přečtěte si celý rozhovor s meteoroložkou Janou Hujslovou o tom, co všechno může hurikán Milton způsobit na Floridě.

Podívejte se, jak to vypadá v oku hurikánu Milton, tedy ve středu bouře, okolo kterého vane nejsilnější vítr.

Příčina? Velmi teplá voda

Nezvykle silný hurikán přitom podle meteorologů vznikl kvůli velmi teplé vodě v Mexickém zálivu. Když je totiž moře teplé, odpaří se v oblasti víc vody. Vznikající bouře si tento teplý vzduch vytahují do vyšších vrstev, kde kondenzuje do oblak a deště. Tím se teplo zase uvolňuje a pomáhá znovu vytahovat do výšin další páru. Bouře tak rostou stále víc.

Existuje zde také souvislost s lidskou činností, protože změna klimatu způsobuje, že tyto bouře jsou obecně intenzivnější. Nepředpokládá se, že by změna klimatu –⁠⁠ způsobená emisemi plynů, které oteplují planetu, jako je oxid uhličitý, a které vznikají v důsledku lidské činnosti –⁠⁠ zvyšovala počet tropických bouří na celém světě. S problémy vysokých teplot se už víc než rok potýká v podstatě celý světový oceán.

Teplejší moře znamená, že podobné bouře mohou nabrat více energie, což může vést k vyšší rychlosti větru. To samé se stalo i nyní u hurikánu Milton.

Objevily se také dezinformace ohledně finanční pomoci ze strany vlády. Podle jedněch jsou některé oblasti účelově zanedbávány na základě svého politického zaměření. Jiné tvrdí, že peníze určené na pomoc dostávají migranti, případně putují na Ukrajinu.

Republikáni hasí výroky spolustraníků

Hurikány se staly i součástí politického boje, kdy Donald Trump a jeho spojenci přicházeli se zavádějícími tvrzeními.

Republikánský kandidát například kritizoval Bidenovu administrativu za to, že pomoc namísto lidem zasaženým katastrofou posílá migrantům.

„Bývalý prezident Trump vedl nápor lží. Objevují se tvrzení, že dochází ke konfiskaci majetku. To prostě není pravda. Tvrdí, že lidé postižení těmito bouřemi dostanou 750 dolarů v hotovosti a nic víc. To prostě není pravda. Říkají, že peníze potřebné pro tuto krizi jsou přesměrovány na migranty. Co je to za směšné tvrzení, není to pravda,“ reagoval na to Biden.

Přípravy na hurikán:

V době, kdy se miliony obyvatel Floridy evakuovaly či připravovaly na jednu z největších bouří sezony, se někteří republikáni snažili mírnit následky výroků svých spolustraníků.

„Žijeme v době, kdy když vypustíte na internet nějakou blbost, může ji sdílet spousta lidí a vy na tom můžete vydělat. Tak to prostě je,“ řekl ve středu floridský guvernér Ron DeSantis novinářům, kteří se ho na dezinformace ptali. „Ale pokud slyšíte něco, co je prostě nehorázné, vězte, že ve státě Florida by nic takového nikdy neprošlo,“ pokračoval.

„Dávejte si pozor na nesmysly, které se šíří, a prostě vězte, že čím je to dráždivější, tím je pravděpodobnější, že na tom někdo vydělává a blaho a bezpečnost lidí, kteří jsou skutečně v oku bouře, je mu úplně ukradené,“ dodal DeSantis.

Doporučované