Hlavní obsah

Sinvárovy poslední chvíle: vojáci nejprve nevěděli, koho zlikvidovali

Bez komentáře: Jednotka měla k dispozici kromě dronů i tank, ten zahájil palbu a tím Jahjá Sinvára zavalil pod sutinami.Video: YouTube/עדכוני צה"ל, x.com/Jerusalem_Post, x.com/JoeTruzman, x.com/michaelh992

aktualizováno •

Smrt svého vůdce potvrdil v pátek i Hamás. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nicméně už ve čtvrtečním večerním projevu řekl, že likvidací Sinvára válka v Pásmu Gazy nekončí.

Článek

Jahjá Sinvár, strůjce krveprolití z loňského 7. října a faktický vládce Pásma Gazy, je po smrti.

Likvidaci muže, jehož pronásledovala přes rok, oznámila izraelská armáda ve čtvrtek, a to díky výsledkům genetických testů. Hamás pak v pátek odpoledne smrt svého vůdce potvrdil - uvedl, že zemřel v boji.

Podrobnosti celé izraelské operace teprve pomalu vyplouvají na povrch, vše ale zatím nasvědčuje tomu, že Jahjá Sinvár přišel o život, když na něj náhodou v jižní Gaze narazila hlídka.

Běžná patrola

Izraelská armáda informovala, že jednotka z 828. brigády Bislamach hlídkovala ve středu v Tal al-Sultánu v oblasti Rafahu, když zaznamenala tři palestinské ozbrojence a zlikvidovala je.

Zpočátku se na střetu nezdálo nic neobvyklého a vojáci se na místo vrátili až ve čtvrtek ráno, píše BBC. Když mrtvé prohlíželi, všimli si, že se jeden velmi podobá Sinvárovi, a oznámili to nadřízeným.

Foto: Seznam Zprávy

Místo, kde byl zabit vůdce Hamásu Jahjá Sinvár.

Tělo nejprve zůstalo na místě kvůli obavám z nastražených výbušnin. Vojáci pouze oddělili část prstu, kterou poslali na testy do Izraele. Až po zajištění oblasti byly ostatky vyzvednuty.

Podle mluvčího izraelské armády Daniela Hagariho vojáci „nevěděli, že tam (Sinvár) je, ale pokračovali v operaci“. Uvedl, že jednotky identifikovaly tři muže, kteří běželi od domu k domu, a zaútočily na ně, než se stihnou rozdělit.

Muž, který byl posléze identifikován jako Jahjá Sinvár, „běžel sám do jedné z budov“ a byl zabit poté, co ho lokalizoval dron.

Jednotka měla k dispozici kromě dronů i tank. V pátek se na YouTube nebo sociální sítí X objevilo video, jak střílí do budovy, kde Sinvár skrýval.

„Poselství všem nepřátelům“

Záběry, které Izraelské obranné síly (IDF) zveřejnily ve čtvrtek pozdě večer, mají zachycovat Sinvárovy poslední okamžiky. Bezpilotní letoun proletí otevřeným oknem z větší části zničené budovy a přibližuje se k muži se zakrytou hlavou, který sedí v křesle v prvním patře. Zdá se být zraněný, pak hodí po dronu něco, co vypadá jako klacek, a video končí.

Bez komentáře: Poslední okamžiky Jahjá Sinvára před tím, než byl zabit. Video: x.com/LTC_Shoshani

„Našli jsme ho v neprůstřelné vestě, se zbraní a 40 000 šekely (245 000 korun),“ přiblížil Hagari. Sinvár se podle něj patrně pohyboval v oblasti pomocí sítě podzemních tunelů a přemísťoval se z domu do domu.

Že šéf teroristické organizace trávil většinu války v tunelech pod Gazou, předpokládali i analytici. Spekulovalo se rovněž o tom, že ve své blízkosti drží jako živé štíty izraelské rukojmí. Ty ale vojáci na místě nenašli.

Podzemí v Gaze

Zničení podzemních chodeb a bunkrů pod Pásmem Gazy patří stále k hlavním cílům izraelské armády. Jejich nalezení a zničení ale vůbec není snadné.

Není bez zajímavosti, že měl Sinvár tak malou osobní stráž. To naznačuje, že se buď snažil pohybovat bez povšimnutí, nebo ztratil mnoho těch, kteří ho chránili.

„Sinvár zemřel, když byl bitý, pronásledovaný a na útěku – nezemřel jako velitel, ale jako někdo, kdo se staral jen o sebe. Je to jasné poselství všem našim nepřátelům,“ prohlásil izraelský ministr obrany Joav Gallant.

Hlava Hamásu „zlikvidována“

Armáda měla už dříve zpravodajské poznatky, že se v oblasti Rafahu skrývají vysoce postavení představitelé Hamásu.

Koncem srpna objevily IDF v jednom z tunelů těla šesti zavražděných rukojmích. Jak ve čtvrtek napsal server Times of Israel, vojáci a tajná služba Šin Bet při prohledávání tunelového komplexu narazili místnost, v níž byla Sinvárova DNA. Nedokázali ale určit, kdy tam byl. Televize Channel 12 v té souvislosti uvedla, že přestřelka, při níž zemřel, se odehrála ve stejné oblasti.

Co se samotného oznámení týče, Izraelci nejprve informovali, že „zkoumají možnost“, že byl Sinvár zabit. Takřka během pár minut se sociálními sítěmi začaly šířit fotografie těla muže s rysy velmi podobnými vůdci Hamásu.

Úřady však v této fázi varovaly, že identita žádného ze tří zabitých nemůže být potvrzena. Několik hodin se čekalo na výsledky analýzy DNA a otisků chrupu. Ty byly porovnány se záznamy a vzorky z doby, kdy Sinvár před rokem 2011 pobýval v izraelském vězení. Až večer přišlo oficiální oznámení, že byl Sinvár eliminován.

Hlavní cíl, ale ne konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtečním večerním projevu řekl, že smrtí šéfa Hamásu válka v Pásmu Gazy nekončí.

Armáda stále pátrá po rukojmích, které teroristé zajali během útoku ze 7. října. Podle propočtu agentury AFP jich je nyní v Pásmu Gazy 97 , část z nich je podle zpravodajských poznatků zřejmě po smrti.

„Dnes jsme vyrovnali skóre,“ řekl Netanjahu. Rodinám rukojmích vzkázal, že izraelské bezpečnostní složky budou naplno usilovat o návrat jejich blízkých domů.

Na pátek premiér svolal zvláštní bezpečnostní schůzku za účasti ministrů vlády i zástupců bezpečnostních služeb, která se bude pravděpodobně zabývat dalším vývojem a možností dosažení dohody o propuštění rukojmích, napsal Times of Israel.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme, že smrt Sinvára potvrdil i Hamás.

Doporučované