Hlavní obsah

Smrt vůdce Hamásu k příměří nevedla. Izrael navzdory tlaku USA ještě přitvrdil

Foto: Profimedia.cz

Nedávný snímek izraelských vojáků v obrněném vozidle u čtvrti Džabálijá ve městě Gaza.

Zprávu o zabití šéfa Hamásu Jahjá Sinvára Izraelem doprovázela naděje na zklidnění bojů na Blízkém východě. Dění následujících dní ale ničemu takovému nenasvědčuje. Boje neslábnou a podle zdrojů Reuters se to hned tak nezmění.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Boje ve dnech následujících po smrti Jahjá Sinvára zuřily v Gaze i v Libanonu. I přes naděje, že Sinvárova smrt může být zlomem vedoucím k příměří v rok trvající válce, nic nenasvědčuje tomu, že by se schylovalo k rozhovorům,“ shrnuje dění prvních dní po zabití šéfa Hamásu Izraelem deník The New York Times (NYT).

„Tento víkend to naopak vypadá, že násilí se stupňuje,“ dodává.

Na severu města Gaza se dál bojuje

K obnovení mírových jednání po Sinvárově smrti vyzývají Spojené státy a šanci na ukončení války připustil i izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Že něco takového není na pořadu dne, ale avizovaly už páteční výroky obou stran.

Netanjahu prohlásil, že válka může „skončit zítra“, pokud se Hamás vzdá a propustí izraelské rukojmí. Zástupce Hamásu pro Pásmo Gazy Chalíl Hajjá nicméně uvedl, že Hamás zbraně nesloží a rukojmí propustí pouze v případě, bude-li dojednáno příměří.

Během víkendu pokračovaly tuhé boje.

V sobotu Hamásem kontrolované úřady hlásily 33 mrtvých po izraelském bombardování ve čtvrti Džabálijá ve městě Gaza. V neděli mělo po izraelském vzdušném úderu zemřít dalších 80 lidí včetně žen a dětí v nedaleké čtvrti Bajt Lahíja na severním okraji města. Izrael potvrdil, že v místě zakročil proti teroristům, ale počty civilních obětí označil za propagandu Hamásu.

Ve čtvrti Džabálijá operují podle NYT v posledním týdnu i izraelští vojáci, kteří se tam snaží potlačit odpor bojovníků Hamásu. Bojuje se tak už poněkolikáté v tom samém místě, což naznačuje, že se tam Hamásu podařilo po dřívějších „čisticích operacích“ znovu zorganizovat.

Pohyb izraelských vojáků v této oblasti podle amerického Institutu pro studium války (ISW) potvrzují také potvrzené geolokalizované záběry z posledních dní. Ukazují například zadržování Palestinců Izraelci k výslechu poblíž tamní indonéské nemocnice a operace izraelských jednotek v budově školy na západě čtvrti.

Eskalace v Libanonu

O víkendu se vyhrotily i boje s Hizballáhem.

Po několika dnech relativního klidu došlo v sobotu k dronovému útoku na Izrael, který mimo jiné zasáhl i budovu nedaleko od místa domu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Celkem bylo podle izraelské armády z dronů Hizballáhem vypáleno 180, z nichž většinu se podařilo sestřelit. Jedna baráž vypálená na města Haifa a Akko ale zabila jednoho muže a dalšího zranila.

Izrael mezitím pokračuje ve vzdušných úderech na pozice Hizballáhu v Libanonu, přičemž při útoku na automobil jedoucí po dálnici severně od Bejrútu zemřeli podle libanonských úřadů dva lidé.

USA tlačí Izrael k příměří, Netanjahu ale čeká na volby

Podle anonymního amerického zdroje NYT byly sobotní útoky Izraele na cíle poblíž Bejrútu „obzvlášť silné“ a mělo jít o odplatu za zmiňovaný dronový útok Hizballáhu. NYT k tomu dodává, že se tak děje navzdory americkým výzvám k zdržení se útoků v okolí Bejrútu kvůli vyššímu riziku civilních obětí.

Spojené státy se snaží Izrael zpomalit i v případě operací v Gaze, ale podle informací agentury Reuters se zdá, že ani smrt Sinvára Washingtonu ke zvýšení tlaku na židovský stát zatím moc nepomáhá.

Izrael totiž podle celkem osmi anonymních zdrojů agentury nechce v bojích polevit, ale využít posledních zbývajících týdnů před americkými volbami naopak ke zintenzivnění vojenských operací.

„Izrael chce před volbami v USA napáchat co největší škody Hamásu v Gaze a Hizballáhu v Libanonu,“ píše agentura. Cílem je podle ní vytvoření nárazníkových zón a nové „nezvratné reality“ ještě před tím, než nový prezident nebo prezidentka přebere úřad.

„Zintenzivněním vojenských operací chce Izrael zamezit nepřátelům a jejich hlavnímu patronovi Íránu, aby se mohli seskupit a začít znovu ohrožovat izraelské občany,“ uvádí Reuters s odkazem na západní, libanonské a izraelské diplomaty a další místní zdroje.

Nadále se očekává také útok Izraele na Írán, který má být odvetou za nedávný raketový útok Teheránu. Klid na Blízkém východě tak zatím zůstává v nedohlednu.

Doporučované