Hlavní obsah

Sezona na hoře Fudži začala s novými poplatky a omezením počtu lidí

Foto: Abu Hasan Md Tariq Alam, Shutterstock.com

V loňském roce využilo Jošidovu trasu na ikonickou japonskou horu Fudži asi 160 tisíc lidí.

Na Jošidovu trasu, která vede na japonskou horu Fudži, smí denně maximálně čtyři tisíce lidí. Tamní úřady se navíc poprvé v historii rozhodly cestu na vrchol zpoplatnit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na japonské hoře Fudži v pondělí začala horolezecká sezona, když se otevřela jedna ze čtyř hlavních tras. V první den ale počasí všechny návštěvníky zklamalo; vrchol hory obklopovaly těžké mraky. Místní úřady se poprvé rozhodly výstup na horu zpoplatnit a omezit počet lidí, kteří se na ni denně mohou vydat, informovala agentura Kjódó.

Na Jošidovu trasu, která je nejběžněji využívána k výstupu na 3776 metrů vysokou horu, nyní smí denně maximálně 4000 osob. Za povolení ke vstupu zaplatí 2000 jenů (asi 288 korun). Cesta na vrchol má být otevřená až do desátého září.

Na trase byla postavena nová brána, která ji uzavře mezi čtvrtou hodinou odpolední a třetí hodinou ranní pro všechny, kdo si předem nezarezervovali místo v horské chatě. Tím chtějí úřady zabránit výstupům, při kterých se lidé pokoušejí dosáhnout vrcholu a vrátit se zpět dolů, aniž by během výstupu na hoře přespali.

Podle úřadů prefektury Jamanaši, kde hora Fudži leží, v loňském roce využilo Jošidovu trasu asi 160 tisíc lidí. Oficiální sezona na zbylých třech trasách má začít desátého července.

Doporučované