Hlavní obsah

Severokorejci začali nosit odznaky s Kim Čong-unem. Kult osobnosti roste

Foto: Alexander Khitrov, Shutterstock.com

Severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se snaží vystoupit ze stínu svých předchůdců. Tamní úředníci začali nosit odznáčky s jeho podobiznou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kult osobnosti severokorejského vůdce Kim Čong-una sílí. Tamní představitelé si poprvé připnuli odznaky s vůdcovou podobiznou, zatímco doposud nosili odznaky s podobiznami Kim Ir-sena nebo Kim Čong-ila, případně obou. Dokazují to fotografie zveřejněné v neděli ve státních médiích, na nichž úředníci na zasedání vládnoucí Dělnické strany nosí u srdce fotku současného vůdce, upozorňuje server AP News.

Odznaky jsou součástí státem podporované mytologie obklopující rodinu Kimů, která považuje Kim Ir-sena a Kim Čong-ila za bohy. Jsou připomínáni četnými sochami po celé Severní Koreji, jejich narozeniny patří ke dvěma hlavním svátkům v zemi a jejich portréty jsou vyvěšeny ve všech domácnostech a úřadech.

I když by o postavení Kim Čong-una málokdo pochyboval, v případě podobizen, obrazů či soch vedou rozhodně jeho předchůdci. V poslední době proto začal podnikat kroky k posílení vlastního kultu osobnosti. Zároveň se snaží vystoupit ze stínu svého otce a dědečka. V květnu byl jeho portrét spolu s portréty dalších dvou Kimů poprvé veřejně vystaven ve škole, kterou provozuje Dělnická strana.

V lednu Kim oznámil, že již nebude usilovat o mírové sjednocení s Jižní Koreou, což byla politika, kterou po desetiletí prosazovali jeho předci. „Poslední série snah o zbožštění Kim Čong-una je hodnocena jako krok, který má oslabit jeho předchůdce a zároveň upevnit jeho autoritu jako vůdce, který se od nich liší,“ řekl v pondělí novinářům Kim Inae, zástupce mluvčího jihokorejského ministerstva pro sjednocení.

Související témata:
Kim Čong-il

Doporučované