Hlavní obsah

Severní Korea ukázala nové výbušné drony

Foto: Profimedia.cz

Jeden ze záběrů, které zveřejnila severokorejská média.

Fotky z testování zbraní ukazovaly bílý dron, který měl narazit do cíle připomínajícího hlavní jihokorejský bojový tank. Severokorejský vůdce se následně zavázal k urychlení vývoje dronů a větší válečné přípravě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un dohlížel na ukázku nových vybuchujících dronů určených k nárazům do cíle, uvedla v pondělí tamní státní média.

Korejská centrální zpravodajská agentura (KCNA) informovala, že sobotní test zahrnoval různé typy bezpilotních letounů sestrojených pro lety na různé vzdálenosti se snahou zaútočit na nepřátelské cíle na zemi i moři. Mezi nimi byl i bílý dron s ocasem a křídly ve tvaru písmene X, který údajně narazil do cíle připomínajícího hlavní jihokorejský bojový tank K-2 a zničil jej.

Po testu Kim slíbil, že vývoj bezpilotních letounů urychlí, aby zvýšil válečnou připravenost země. Severokorejská armáda by podle něj měla být drony vybavena „co nejdříve“, uvedla KCNA.

K přehlídce došlo v době, kdy se USA a Jižní Korea zapojily do společných vojenských cvičení, podotkla agentura Associated Press. Ta se zaměřují na zvýšení připravenosti obou armád proti severokorejským hrozbám. Zahrnují mimo jiné počítačem simulované válečné hry a výcvik ostré střelby. V pondělí navíc začalo třídenní kombinované letecké cvičení za účasti 60 bojových letounů, obě armády zahájily i samostatné vyloďovací cvičení.

Lee Chang Hyun, mluvčí jihokorejského sboru náčelníků štábů, během brífinku prohlásil, že pečlivě zkoumají schopnosti Pchjongjangu v oblasti bezpilotních letounů, a dodal, že jsou vybaveni systémy pro jejich detekci a zachycení. Další podrobnosti již neposkytl.

Podobné ruským

Někteří analytici naznačují, že severokorejské drony zobrazené na fotografiích ve státních médiích se podobají ruským dronům Zala Lancet-3. Soul podle Leeho tuto možnost zkoumá. „Jsme si vědomi toho, že během minulých výměn mezi Severní Koreou a Ruskem byly některé bezpilotní letouny předány Severní Koreji jako dar,“ řekl.

Severní Korea a Rusko se úzce sbližují tváří v tvář svým samostatným konfrontacím s USA. Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin se setkali na summitech letos v červnu a loni v září.

Washington a jeho spojenci obvinili obě země z rozšiřování údajné zbrojní dohody, v jejímž rámci Severní Korea poskytuje Putinovi nezbytně nutnou munici k prodloužení ruských bojů na Ukrajině výměnou za ekonomickou pomoc a technologie k modernizaci Kimovy jaderné armády.

Doporučované