Hlavní obsah

Sesuv zavalil obec, druhý sesuv ty, kteří přišli pomáhat. Mrtvých je na 160

Foto: Repro: SZ

Sesuv půdy v Etiopii z 22. července 2024. Obrázek zveřejnila na facebooku Ethiopian Broadcasting Corporation.

aktualizováno •

Ráno 22. července 2024 zasáhla zónu Gofa v Etiopii dvojice sesuvů půdy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Počet obětí dvou pondělních sesuvů půdy na jihu Etiopie vzrostl na 157, píše agentura Reuters s odkazem na představitele etiopských úřadů.

Neštěstí, které zasáhlo odlehlou osadu Kencho Shacha Gozdi v zóně Gofa, mělo podle původních informací stát život asi padesátku osob. S tím, jak přibývá informací, je však zjevné, že je rozsah tragédie mnohem větší.

BBC na svém webu popisuje, že se na místě v pondělí ráno shromáždily stovky lidí a snažily se samy odstranit sesutou hlínu v zoufalé snaze nalézt lidi uvězněné pod nánosy.

Jenže přišel druhý sesuv a ten pohltil ty, kteří přišli pomáhat. „Stále probíhá pátrání a jsou tu těla, která je třeba ještě najít. Oblast je velmi náročná,“ řekl agentuře Reuters po telefonu Markos Melese, šéf agentury National Disaster Response v zóně Gofa.

Sesuv půdy podle pondělního sdělení úřadů způsobily silné deště.

„Předpokládá se, že počáteční sesuv půdy pohřbil řadu místních lidí, pravděpodobně kolem 5:00. Záchranné operace, do kterých byli zapojeni lidé mimo bezprostřední okolí, probíhaly zhruba v deset hodin, kdy došlo k druhému sesuvu půdy, který opět pohřbil neznámý počet lidí,“ napsal na svém blogu Dave Petley, který je široce uznáván jako světový lídr ve studiu a zvládání sesuvů půdy.

Sesuv podle něj způsobila pravděpodobně zvětralá půda ve střední části svahu. Petley poznamenal, že za povšimnutí stojí, že svah byl odlesněn.

Mezi mrtvými jsou podle dřívějšího sdělení úřadů i ženy, děti a příslušníci policie.

Doporučované