Hlavní obsah

Sesuv skládky v Ugandě si vyžádal 24 životů. Pátrání po obětech pokračuje

Foto: Profimedia.cz

Záchranné práce po sesuvu skládky v hlavním městě Ugandy Kampale stále pokračují.

Sesuv skládky Kiteezi v Ugandě si podle úřadů vyžádal už 24 lidských životů. Kolik lidí je nezvěstných, stále není známo. Prezident vyzval obyvatele hlavního města Kampaly, aby v blízkosti skládky nebydleli.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Počet obětí sesuvu půdy v ugandském hlavním městě Kampala, ke kterému došlo v pátek večer, se v pondělí podle tamějšího městského úřadu zvýšil na 24. Podle policie jsou mezi oběťmi pátečního zřícení skládky nejméně čtyři děti. Záchranáři na místě pátrají za pomocí bagrů, informovala agentura Associated Press.

Předpokládanou příčinou sesuvu skládky jsou silné deště. Podrobnosti toho, co se na místě stalo, nejsou jasné, městský úřad ale uvedl, že došlo ke „strukturálnímu selhání odpadní hmoty“. Irene Nakasiita, mluvčí ugandského Červeného kříže uvedla, že naděje na záchranu dalších živých lidí nejsou. Kolik kampalských obyvatel je po pátečním incidentu nezvěstných, není známo.

Skládka známá jako Kiteezi sloužila jako jediná skládka odpadků v Kampale po celá desetiletí, a změnila se tak ve velký kopec. Obyvatelé si dlouhodobě stěžují, že nebezpečný odpad z této skládky znečišťuje životní prostředí a představuje nebezpečí pro lidi žijící v okolí, informuje agentura Reuters. Městský úřad usiluje o její likvidaci od doby, kdy ji před lety prohlásil za plnou.

Oblast skládky Kiteezi v třímilionovém městě přitahuje zejména ženy a děti, které na místě shromažďují plastový odpad, jenž chtějí později prodat. Někteří obyvatelé si poblíž postavili také domy.

Ugandský prezident Yoweri Museveni nařídil vyšetřování katastrofy a v sérii příspěvků na sociální síti X se ptal, proč lidé v těsné blízkosti nestabilní hromady odpadků žijí. „Kdo dovolil lidem žít v blízkosti tak potenciálně nebezpečné a ohrožující haldy?“ napsal a dodal, že i bez pátečního sesuvu je podle něho bydlení v oblasti skládky hazardem se zdravím. Důvodem jsou podle něj nebezpečné odpadní vody.

Podle ČTK se podobné tragédie v důsledku nesprávného nakládání s odpady odehrávají i jinde v Africe. V roce 2017 zahynulo v etiopské Addis Abebě nejméně 115 lidí, které zavalil sesuv na skládce. V Maputu v Mosambiku při podobném neštěstí v roce 2018 zahynulo nejméně 17 lidí.

Související témata:

Doporučované