Hlavní obsah

Seržant americké armády se přiznal, že prodával vojenská tajemství Číně

Foto: Shutterstock.com

Analytik americké armády kromě jiného shromažďoval citlivé údaje týkající se protiraketové obrany a mobilních dělostřeleckých systémů HIMARS.

Za necelý milion korun prodal americký voják vojenská tajemství Číně.

Článek

Analytik americké armády seržant Korbein Schultz se přiznal, že prodával vojenská tajemství Číně. S odvoláním na americké ministerstvo spravedlnosti o tom dnes informoval server BBC News. Schultz byl zatčen letos v březnu, když vyšetřování vedené Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) a americkou vojenskou kontrarozvědkou zjistilo, že dostal vyplaceno 42 000 dolarů (asi 962 000 korun) za desítky citlivých bezpečnostních záznamů.

S touto trestnou činností seržant začal v červnu 2022 a pokračoval až do svého zatčení, uvedli oficiální činitelé. Trest má být vynesen v lednu příštího roku.

Ke všemu se přiznal

Seržant Schultz, který měl bezpečnostní prověrky pro přístup k přísně tajným informacím, se podle soudních dokumentů spikl za účelem shromažďování údajů s osobou, o níž se domníval, že žije v Hongkongu.

Údajný obyvatel Hongkongu podle soudních záznamů požádal seržanta Schultze, aby shromažďoval citlivé údaje týkající se protiraketové obrany a mobilních dělostřeleckých systémů HIMARS.

Seržant Schultz rovněž shromažďoval údaje o amerických stíhacích letounech, vojenské taktice a obranné strategii americké armády pro Tchaj-wan na základě poznatků z války na Ukrajině.

„Tím, že obžalovaný zosnoval spiknutí za účelem předání informací o národní obraně osobě žijící mimo Spojené státy, bezohledně ohrozil naši národní bezpečnost, aby vydělal na důvěře, kterou do něj vložila naše armáda,“ uvedl asistent generálního prokurátora Matthew Olsen z oddělení národní bezpečnosti ministerstva spravedlnosti.

Seržant Schultz se v úterý přiznal ke všem obviněním, která proti němu byla vznesena, včetně spiknutí za účelem získání a vyzrazení informací o národní obraně a podplácení veřejného činitele.

V obžalobě proti seržantu Schultzovi byly už dříve podrobně popsány zprávy, které posílal údajnému obyvateli Hongkongu, který byl v soudních dokumentech označován jako spiklenec A. V jedné z nich seržant uvedl, že „by si přál být Jasonem Bournem“ – v narážce na fiktivní postavu špiona. Když mu jeho kontakt slíbil další peníze, v další zprávě uvedl: „To doufám! Potřebuju získat zpátky svoje druhé BMW!“

FBI a velitelství kontrarozvědky americké armády pokračují ve vyšetřování.

Doporučované