Hlavní obsah

Senioři jako lidské štíty. Ukrajinci zaujali pozice a způsobili tragédii

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Zpráva OSN nemluví o válečném zločinu, ale bitvu o pečovatelský dům označuje za typický příklad používání lidských štítů. Ilustrační snímek z Irpině.

Reklama

Ukrajinští vojáci podle zprávy OSN zaujali pozice v pečovatelském domě v Luhanské oblasti, na který pak zaútočili proruští separatisté. Evakuace civilistů už nejspíš nebyla možná. Březnovou bitvu zřejmě nepřežily desítky lidí.

Článek

Dva týdny po zahájení ruské invaze na Ukrajinu zaútočili proruští separatisté na pečovatelský dům v Luhanské oblasti u vesnice Stara Krasnjanka. Desítky seniorů a postižených pacientů, mnoho z nich upoutaných na lůžko, zůstávaly uvnitř bez vody a elektřiny, píše agentura AP.

Po útoku z pátku 11. března zařízení zachvátil požár, zplodiny udusily lidi, kteří se nemohli hýbat. Několik pacientů a zaměstnanců uteklo do lesa, než jim po 5 kilometrech chůze poskytli pomoc bojovníci spříznění s Ruskem.

Ukrajinské úřady od počátku svalovaly vinu čistě na proruské síly, obvinily je ze zabití více než 50 civilistů. Nová zpráva Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva ale ukazuje, že značný podíl viny nesou také ukrajinské ozbrojené síly, možná dokonce srovnatelný jako ruská strana.

V pondělí, čtyři dny před osudným útokem, totiž v pečovatelském domě zaujali pozice ukrajinští vojáci, čímž z něj prakticky udělali cíl. Místo mělo strategický význam, protože se nachází nedaleko důležité silnice. Ve středu se tito vojáci dostali do přestřelky se separatisty, přičemž podle OSN není jasné, kdo ji začal, ale tehdy ještě nikdo z pacientů a zaměstnanců nebyl zraněn.

Útok z 11. března přežilo nejméně 22 z 71 pacientů. Oproti tomu přesný počet obětí podle zprávy zůstává nejasný. I sami Ukrajinci teď uvádějí o něco nižší čísla než původně, pohybují se okolo 50. V domě bylo kromě klientů ještě 15 zaměstnanců.

Seznam Zprávy v ukrajinštině:

Zpráva OSN o dění ve Staré Krasnjance je podle úředníka OSN, který mluvil pod podmínkou anonymity, založená na výpovědích přeživších zaměstnanců a informacích od příbuzných obyvatel pečovatelského domu. Úřad prý incident dál vyšetřuje.

Zpráva netvrdí, že by proruští separatisté nebo ukrajinské jednotky spáchali válečný zločin, ale bitvu v pečovatelském domě označuje za typický příklad, kdy bojující strany používají civilisty jako „lidské štíty“, které mají zabránit vojenským operacím v určitých oblastech. Úřad je znepokojený, že válčící strany zaujímají pozice v podobných objektech, aniž by přijaly opatření na ochranu civilistů.

„Základní pravidlo je, že civilisté se nesmí stát úmyslným terčem útoku. Tečka. Z jakéhokoli důvodu,“ řekl agentuře AP bývalý úředník amerického ministerstva obrany David Crane, který se v minulosti zabýval vyšetřováním válečných zločinů. „Ukrajinci dostali ty lidi do vražedné zóny. A to nesmíte dělat,“ dodává.

Vedení pečovatelského domu podle OSN na začátku března požádalo místní úřady o evakuaci svých svěřenců. Ta ale nebyla možná, protože ukrajinské síly údajně zaminovaly okolí a zablokovaly cesty.

První zprávy o útoku ve Staré Krasnjance v médiích z velké části reflektovaly prohlášení ukrajinských úřadů, která se objevila více než týden po útoku. Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj i generální prokurátorka Iryna Venediktová svalovali vinu na „ruské okupanty“. Neuváděli nic o tom, že by na místě byli ukrajinští vojáci.

Hajdajův úřad na dotazy agentury AP k novým zjištěním nereagoval. Úřad generální prokurátorky uvedl, že pokračuje ve vyšetřování ruského „nevybíravého ostřelování a nuceného přesunu osob“ z pečovatelského domu. Na zprávu OSN přímo nereagoval, ale možnost, že na místě byli ukrajinské jednotky, prý prověřuje.

Ruská strana o přítomnosti ukrajinských vojáků v pečovatelském domě informovala už od počátku. Komisařka separatistické vlády Luhanské lidové republiky pro lidská práva Viktoria Serdjuková už 23. března tvrdila, že ukrajinští „ozbrojenci“ si vzali pacienty za rukojmí a že mnoho z nich „shořelo zaživa“.

V dubnu se na místo ve společnosti jednoho ze separatistických vojáků dostal zpravodaj ruského státního kanálu Rossija 1 Nikolaj Dolgačev. Záběry, které pořídil a AP ověřila jejich věrohodnost, ukazují rozsáhlé poškození domu, na zemi je vidět tělo.

Dolgačev tvrdí, že ukrajinské jednotky si v domě vybudovaly „kulometné hnízdo“ a umístily tam protitankové zbraně. Ve videu se reportér zastaví u jedné takové zbraně, kterou nesprávně nazývá Tor, což je raketa země–vzduch ruské výroby.

Vojenský expert Ian Williams z Centra pro strategická a mezinárodní studia ji ale identifikoval jako RK-3 Korsar, což je naváděná protitanková střela ukrajinské výroby.

Agentura AP píše, že ve spolupráci s americkou veřejnoprávní stanicí PBS zdokumentovala stovky útoků na Ukrajině, které byly pravděpodobně válečnými zločiny. Velkou většinu z nich spáchalo Rusko, najde se ale i několik takových, kde by mohli být na vině ukrajinští bojovníci.

„Rusové jsou ti špatní, to je víc než jasné,“ prohlásil Crane. „Ale všichni se musí držet zákonů a válečného práva.“

Oprava: Původní verze uváděla, že útok nepřežilo nejméně 22 pacientů, tento počet ho ale naopak přežil. Za chybu se omlouváme.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované