Hlavní obsah

Šéf Pentagonu zrušil dohodu o vině s teroristy z 11. září

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr obrany Lloyd Austin na snímku z roku 2022.

Chálidu Šajchu Muhammadovi a jeho dvěma komplicům znovu hrozí trest smrti.

Článek

Americký ministr obrany Lloyd Austin zrušil dohodu o přiznání viny pro tři muže obviněné ze zosnování teroristických útoků na Spojené státy 11. září 2001. Obnovil jim tak trest smrti, uvedla agentura AP.

Údajný strůjce útoku Chálid Šajch Muhammad a jeho komplici Valíd Attaš a Mustafa Ahmad Havsáví jsou nyní ve věznici Guantánamo na Kubě. Pentagon tento týden uvedl, že s vězni uzavřel dohody o přiznání viny, podrobnosti ale neupřesnil. Jeden z amerických představitelů podle agentury Reuters uvedl, že téměř jistě dohody zahrnují přiznání viny výměnou za zrušení trestu smrti.

Austin v pátek zbavil Susan Escallierovou, která dohlíží na válečný soud na Guantánamu, pravomoci uzavírat v tomto případě dohody před zahájením soudního procesu a převzal tuto odpovědnost sám.

„S okamžitou platností, v rámci výkonu svých pravomocí, tímto odstupuji od tří předsoudních dohod…,“ uvedl Austin.

Američané zadrželi islamistické radikály Muhammada z Pákistánu, Attaše z Jemenu a Havsávího ze Saúdské Arábie před dvěma desítkami let. Muhammad je podle amerických vyšetřovatelů strůjcem útoku, který pomohl vycvičit a řídit některé z únosců.

Věznici Guantánamo zřídila Bushova administrativa v reakci na teroristické útoky z 11. září 2001. Američané tam zadržovali přes 780 lidí kvůli podezření z terorismu, většina z nich ale nebyla nikdy obviněna. Podle organizací na ochranu lidských práv byli vězni mučeni a vystaveni nelidskému zacházení. V současné době tam je podle agentury Reuters na 30 vězňů, Muhammad je z nich nejznámější. Nynější prezident Joe Biden už dříve ohlásil záměr zavřít Guantánamo ještě před koncem svého volebního období.

Doporučované