Hlavní obsah

Šéf kampaně strany britského premiéra odstoupil kvůli sázkovému skandálu

Foto: Úřad britského premiéra/Flickr

Britští konzervativci uzavírali sázky na termín voleb. Na ilustračním snímku premiér Rishi Sunak.

Tony Lee, šéf volební kampaně Konzervativní strany britského premiéra Rishiho Sunaka, a jeho manželka Laura Saundersová jsou prověřováni z nevhodného sázení. Uzavírali sázky na termín voleb.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Šéf volební kampaně strany premiéra Rishiho Sunaka odstoupil dva týdny před volbami, oznámili ve čtvrtek britští konzervativci poté, co se objevily zprávy, že Tony Lee a jeho manželka jsou vyšetřováni kvůli uzavírání sázek na termín voleb, informuje agentura Reuters.

Gamblerský skandál je nejnovějším problémem premiéra Sunaka, který podle prognóz přijde 4. července o moc. Volební kampaň konzervativců doprovázela celá řada přešlapů, které následovaly po Sunakově překvapivém oznámení dřívějšího termínu voleb.

Konzervativní strana potvrdila, že ředitel kampaně Tony Lee si vzal dovolenou. Oznámení následovalo po zprávách, že Komise pro hazardní hry prověřuje obvinění z nevhodného sázení ze strany Leeho a jeho manželky Laury Saundersové, kandidátky do parlamentu v Bristolu.

Britské sázkové kanceláře umožňují sázet na politiku a právě načasování voleb je oblíbenou sázkou. Sázení se znalostí důvěrných či interních informací je však trestné. Skandál již dostihl i dalšího konzervativního kandidáta do parlamentu, Sunakova blízkého spolupracovníka Craiga Williamse, který se minulý týden za sázku na termín voleb omluvil.

Mluvčí Komise pro hazardní hry uvedl, že vyšetřuje „možnost přestupků týkajících se data voleb“, nemůže však v této fázi poskytnout další podrobnosti. „Totožnosti osob zapojených do tohoto vyšetřování nepotvrzujeme ani nevyvracíme,“ dodal mluvčí.

Doporučované