Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Šéf americké Sněmovny reprezentantů žádá konec ukrajinské velvyslankyně

Foto: Ukrajinská prezidentská kancelář

Továrna ve Scrantonu je jedním z mála závodů na výrobu 155mm dělostřeleckých granátů. Ukrajina jich od USA obdržela již více než tři miliony.

Jablkem sváru se stala návštěva Volodymyra Zelenského v muniční továrně ve Scrantonu, který leží v demokratickém státě Pensylvánii.

Článek

Ukrajinští představitelé už několik měsíců opatrně našlapují, aby se vyhnuli bouřlivým předvolebním bojům ve Spojených státech. Tvrdí, že by mohli spolupracovat jak s demokratickou, tak s republikánskou administrativou, připomněla agentura Associated Press.

Přesto republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson ve středu obvinil ukrajinskou velvyslankyni v USA Oksanu Markarovou z vměšování do volebních záležitostí.

Ve veřejném dopise adresovaném ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému podle The New York Times (NYT) požádal o odvolání diplomatky. A to s odkazem na její roli při organizaci návštěvy muniční továrny v pensylvánském Scrantonu.

Zelenskyj si továrnu prohlédl tento týden a poděkoval dělníkům za výrobu nábojů zasílaných jednotkám, které se brání ruské agresi.

„Právě na místech, jako je toto, můžete skutečně pocítit, že demokratický svět může zvítězit. Díky takovým lidem –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na Ukrajině, v Americe a ve všech partnerských zemích –⁠⁠⁠⁠⁠⁠, kteří neúnavně pracují na tom, aby byl život chráněn,“ napsal posléze na síti X.

Johnson ale návštěvu zkritizoval, protože se odehrála v klíčovém státě guvernéra Joshe Shapira, demokrata, který podporuje viceprezidentku Kamalu Harrisovou v její prezidentské kandidatuře.

Předseda Sněmovny reprezentantů podle NYT poznamenal, že na návštěvu, k níž došlo v rodném městě dosluhujícího prezidenta Joea Bidena, nebyli pozváni žádní republikáni. Kromě Shapira se jí zúčastnili senátor Bob Casey a člen Sněmovny reprezentantů Matt Cartwright, oba demokraté.

„Prohlídka byla stranickou předvolební akcí, která měla pomoci demokratům, a je jasným vměšováním do voleb,“ napsal ve středu Johnson. Jeho stranický kolega James Comer se nechal slyšet, že šlo o stranickou akci placenou z peněz daňových poplatníků.

Nejmenovaný představitel armády, který s AP hovořil pod podmínkou anonymity, tvrdí, že pozvání členů Sněmovny reprezentantů a Senátu, kteří zastupují obvod, v němž se takové průmyslové závody nacházejí, je standardním postupem.

Zatímco Biden a demokraté v Kongresu od ruské invaze v roce 2022 do značné míry stáli na straně Ukrajiny, republikáni jsou v této otázce rozdělení.

Kandidát na prezidenta Donald Trump se ve středečním projevu podle AP pustil do Zelenského a řekl, že lidé na Ukrajině jsou „mrtví“ a země samotná „rozvrácená“.

Doporučované