Hlavní obsah

Scholz: Jsem ochotný jednat s Putinem

Foto: Kremlin.ru

Ruský prezident Vladimir Putin a německý kancléř Olaf Scholz v Kremlu během jednání těsně před ruskou invazí na Ukrajinu v únoru 2022.

O nutnosti jednání o míru s Ruskem se v poslední době v západních metropolích mluví stále častěji.

Článek

Německý kancléř Olaf Scholz ve vystoupení ve Spolkovém sněmu ujistil Izrael o dalších dodávkách zbraní. Dodal, že podpora Ruskem napadené Ukrajiny bude pokračovat. Před čtvrtečním a pátečním bruselským summitem EU Scholz také zdůraznil svou ochotu jednat i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o spravedlivé podobě míru na Ukrajině, píše agentura DPA.

Mezinárodní směřování a zapojení Německa zůstane stejné, zdůraznil Scholz. Jednou z největších výzev dneška je podle něj pokračující ruská agrese na Ukrajině. „Podporujeme Ukrajinu v její obraně demokracie a suverenity. Německo a USA jsou největšími podporovateli země napadené Ruskem,“ řekl Scholz.

Zároveň poslancům oznámil, že se ve čtvrtek setká s americkým prezidentem Joem Bidenem v Berlíně. Německý kancléř zdůraznil, že se ale nikdy nebude rozhodovat o Ukrajincích „za jejich zády a bez koordinace s našimi nejbližšími partnery“.

Vstup do NATO výměnou za území

Pět expertů se zamýšlí nad otázkou, která nyní plní stránky světových médií: Mohla by si Ukrajina teritoriálními ústupky zajistit členství v NATO? A byl by takový scénář základem pro úspěšná mírová jednání?

Scholz ve vystoupení ve Spolkovém sněmu ujistil o dalších dodávkách zbraní i Izrael, který má podle něj právo bránit se proti útokům palestinské teroristické organizace Hamás i libanonského šíitského hnutí Hizballáh. „Izrael se může spolehnout na naši podporu, teď i v budoucnu. Německo bude Izraeli dodávat zbraně i nadále,“ řekl Scholz poslancům.

Německo nebude tolerovat raketové útoky Íránu na Izrael, Teherán si hraje podle něj s ohněm. Kancléř dodal, že humanitární pomoc pro obyvatele Gazy je stále potřebná a že ve válce na Blízkém východě je třeba dodržovat pravidla mezinárodního práva. Ve válce umírají i civilisté, připomněl. „Lidskost vyžaduje, abychom soucítili se všemi oběťmi,“ zdůraznil Scholz.

Doporučované