Hlavní obsah

Samice rejnoka, která v únoru zabřezla bez samce, uhynula

Foto: JENG BO YUAN, Shutterstock.com

Původně akvárium předpokládalo, že Charlotte porodí koncem února. Mláďata ale nikdy na svět nepřivedla. Ilustrační fotografie

Samice rejnoka Charlotte, která v akváriu zázračně zabřezla bez samce, o víkendu uhynula. Trpěla vzácným reprodukčním onemocněním, mláďata na svět nikdy nepřivedla.

Článek

Akvárium ve městě Hendersonville v americkém státě Severní Karolína oznámilo, že slavná samice tlustoocasky Hallerovy, což je druh rejnoka, o víkendu uhynula. Charlotte se proslavila díky tomu, že v únoru zabřezla, aniž by akvárium sdílela s jakýmkoli samcem rejnoka. Informace přinesl web BBC.

Její březost byla pravděpodobně způsobena partenogenezí, což je forma nepohlavního rozmnožování, kdy je samičí vajíčko oplodněno bez spermií samce. Tento jev se vyskytuje u různých druhů plazů, hmyzu a některých ryb.

Když akvárium Charlottinu březost oznámilo, část vědců týmu Ecco, který akvárium provozuje, se domnívala, že ji oplodnil jeden ze dvou „velmi mladých žraločích samců“, kteří s ní sdíleli nádrž. Mnoho vědců možnost, že by žralok oplodnil rejnoka, naopak zavrhlo.

Přírodovědci původně předpokládali, že Charlotte porodí koncem února, mláďata ale nikdy na svět nepřivedla. V květnu tým Ecco oznámil, že trpí nemocí, která „negativně ovlivnila její reprodukční systém“. „Zjištění je skutečně smutným a nečekaným medicínským vývojem,“ uvedl.

V červnu akvárium informovalo, že samice rejnoka již není březí, ale její stav je stabilizovaný. Po její nedělní smrti bylo akvárium v pondělí zavřeno.

Březost samice Charlotte sledovalo mnoho lidí po celých Spojených státech, v březnu byla dokonce zahrnuta do skeče pořadu Saturday Night Live. „Vážíme si vaší trvalé lásky a podpory, zatímco se vyrovnáváme s touto velkou ztrátou,“ uvedlo akvárium.

Související témata:

Doporučované