Hlavní obsah

S koaly se tam mazlil papež i Putin. Australský park atrakci zrušil

Ochrana koalů je v Austrálii emotivním a složitým tématem. Ilustrační snímek.

Australská rezervace Lone Pine Koala Sanctuary lákala mnoho lidí možností pomazlit se s koalou. To však už nebude možné, protože zvířata takové chování stresuje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pomazlení se s malou roztomilou koalou je pro australské celebrity, turisty i místní obyvatele již tradicí. Jedním z míst, které tuto možnost nabízelo, je park ve státě Queensland. V rezervaci Lone Pine Koala Sanctuary se tím bavili mnozí, od popové hvězdy Taylor Swift přes papeže Jana Pavla II. až po ruského prezidenta Vladimira Putina.

Od tohoto měsíce se však tato malá zoologická zahrada, která je ikonou Brisbane a je označována za první koalí rezervaci na světě, rozhodla, že již „zážitky držení koal“ nebude nabízet, informuje britská BBC.

Podle vedení rezervace je tento krok reakcí na stále častější ohlasy návštěvníků. „Líbí se nám, že se mezi místními i zahraničními hosty objevuje zájem poznat australskou divokou přírodu zblízka, ale ne nutně osobně, nýbrž jen při tom, co umí nejlépe –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jíst, spát a odpočívat ve vlastním prostoru,“ řekl generální ředitel Lyndon Discombe.

Organizace za práva zvířat doufají, že je to znamení, že tato „krutá“ praxe postupně vymizí z celé země. Citují studie, podle nichž taková setkání koaly stresují –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ obzvláště proto, že jde o samotářská, většinou noční zvířata, která většinu dne prospí.

Ve všech státech Austrálie platí pro tento druh přísná ochrana. Někde už bylo „chování“ koal úplně zakázáno, v nejlidnatějším australském státě, Novém Jižním Walesu, už v roce 1997.

V Queenslandu a na několika vybraných místech v Jižní a Západní Austrálii ale tato praxe pokračuje. Queenslandská vláda tvrdí, že v tomto ohledu existují jasná pravidla. Koaly nelze fotografovat déle než tři dny po sobě, poté musí mít den volna. Ve „službě“ mohou být pouze 30 minut denně a celkem 180 minut týdně.

Ozývají se hlasy, které žádají úplný zákaz této „kratochvíle“. „Budoucností turistiky za divokou přírodou je vidět divoká zvířata ve volné přírodě, do které patří,“ řekla Suzanne Milthorpeová ze Světové organizace na ochranu zvířat (WAP).

Divocí koalové se vyhýbají kontaktu s lidmi, ale při „mazlení“ nemají jinou možnost, než se stýkat s neznámými návštěvníky, pohledy i hlukem, upozorňuje WAP, skupina se sídlem v Londýně, která vede kampaň za ukončení využívání divokých zvířat v zajetí v zábavních zařízeních.

Související témata:

Doporučované