Hlavní obsah

Rychlá evakuace. Ukrajinští vojáci dali nahlédnout do jedné z největších bitev

Bez komentáře: Ukrajinské obrněné vozidlo Bradley vyzvedává jednotku, která je pod palbou kazetové munice.Video: twitter/RALee85

Na město Pokrovsk směřuje hlavní nápor nynější ruské ofenzivy v Doněcké oblasti. Okupační jednotky se nacházejí už asi jen 15 kilometrů od hranic města a Ukrajinci se jen těžko brání.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na východě Ukrajiny pokračuje těžká bitva o dvě města v Doněcké oblasti: Pokrovsk a Toreck. Že je situace náročná, přiznává i ukrajinské vedení, včetně prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zatímco u Torecku ohlásilo ruské ministerstvo obrany dobytí další vsi, u Pokrovsku už se dá mluvit o sice pomalém, ale trvalém ukrajinském ústupu.

Ve městě podle odhadu místních úřadů navzdory válce stále zůstává přes 50 tisíc lidí, někteří se tento týden po výzvě úřadu začali evakuovat, ale další odmítají odejít.

Ruská armáda už přešla přes obě linie opevnění před městem, které z velké části vznikly zřejmě dost chvatně až po pádu Avdijivky na začátku letošního roku. Invazní jednotky nadále pronikají především po železničním náspu, který využívaly už při průlomu u obce Očeretyne v dubnu letošního roku.

K městu Pokrovsk ruské armádě zbývá v posledních dnech zhruba 15 kilometrů. K důležité silnici N-32, která se v minulosti používala k zásobování dalších oblastí severovýchodně od města včetně Torecku, pak v nejbližším bodě zbývá jen kolem pěti kilometrů.

Složitou situaci v oblasti potvrzuje i ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda. Na svém účtě na sociální síti Telegram zveřejnila video z okolí Pokrovsku. Je na něm vidět úspěšná evakuace ukrajinských vojáků, na něž padá kazetová munice. Nastupují do bojového vozidla pěchoty Bradley americké výroby.

Zprávy z bojiště

Navzdory ukrajinským úspěchům v ruské Kurské oblasti okupační síly neustávají v tlaku v regionu, na který se teď soustředí především: v Doněcké oblasti. Rusové už překonali obě obranné linie u města Pokrovsk a jejich postup na hranice města se zdá být nevyhnutelný.

V příspěvku brigády stojí, že pro Ukrajinu příznivý vývoj v kurské operaci, tedy v bojích přímo na ruském území, zatím příliš výrazně neovlivňuje situaci v jejich směru.

„Hlavní úderná síla zůstává na Donbasu,“ stojí v popisku. Ke Kursku se údajně přesunuly některé jednotky z Charkovské či Chersonské oblasti a dalších „klidnějších“ částí fronty.

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se invazní síly ve směru na Pokrovsk v posledním půl roce zmocňovaly přibližně dvou kilometrů čtverečních denně.

Použitá bojová vozidla pěchoty si ukrajinská armáda dlouhodobě pochvaluje. M2 Bradley v technických parametrech překonává jakékoliv současné ruské pásové či kolové BVP.

Jeho výzbroj tvoří automatický kanon ráže 25 mm Bushmaster a odpalovací zařízení protitankových řízených střel BGM-71 TOW. Ochranu posádky zajištuje speciální reaktivní pancíř schopný odolat palbě z automatického kanonu ráže 25 mm nebo granátometů.

Související témata:

Doporučované