Hlavní obsah

Rwanda tvrdí, že zrušení britského plánu deportací neznamená vrácení peněz

Foto: Altopix, Shutterstock.com

Podle nově zvoleného britského premiéra Keira Starmera (na fotce) je plán na deportaci migrantů „mrtvý a pohřbený“.

Kontroverzní plán ohledně deportace nelegálních migrantů z Velké Británie do Rwandy se nekoná. Londýn už ale Rwandě zaplatil 280 milionů eur. Africká země ale peníze vracet nechce, protože to podepsaná dohoda prý nenařizuje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rwandská vláda tvrdí, že kontroverzní dohoda o deportaci migrantů, kterou podepsala s Británií, nestanovuje, co se stane s již poskytnutými finančními prostředky v případě odstoupení od smlouvy. To přitom avizovala nově zvolená britská vláda. O detailech smlouvy v úterý informovala agentura AFP.

„Dohoda, kterou jsme podepsali, nestanovuje, že bychom měli peníze vrátit,“ prohlásil v úterý ve rwandské státní televizi mluvčí rwandské vlády Alain Mukuralinda.

Nový britský labouristický premiér Keir Starmer po prvním zasedání své vlády minulou sobotu potvrdil, že nehodlá pokračovat s programem deportací migrantů do Rwandy (psali jsme zde). Projekt předcházejícího konzervativního kabinetu předseda labouristů označil za trik a prohlásil, že tento plán je „mrtvý a pohřbený“.

Londýn ale Rwandě od dubna 2022, kdy projekt oznámil tehdejší premiér Boris Johnson, zaplatil 280 milionů eur, což je zhruba sedm miliard korun.

Nejvyšší soud Spojeného království loni v listopadu rozhodl, že návrh zákona, který byl předmětem řady právních námitek, je v rozporu s mezinárodním právem. V dubnu ho však britský parlament schválil po úpravách a sporech mezi dolní a horní komorou, která se zdráhala tento kontroverzní text přijmout. Od OSN až po křesťanské církve se množily výzvy, aby Spojené království od kritizovaného projektu upustilo.

Migrační dohoda s Rwandou měla Londýnu pomoci vyřešit nárůst počtu přistěhovalců nelegálně přicházejících do Británie a byla jedním ze stěžejních bodů neúspěšného volebního programu nyní již bývalého konzervativního premiéra Rishiho Sunaka. Jeho odpůrci už dříve zpochybňovali Sunakovu strategii i kvůli očekávaným vysokým nákladům. Podle odhadů Londýna měl plán dohromady vyjít až na 600 milionů liber (přibližně 17,7 miliardy korun) a vyplatil by se pouze tehdy, kdyby bylo přesidlování pravidelné a ve velkých počtech migrantů.

Doporučované