Hlavní obsah

Ruští vědci objevili 44 tisíc let starou mrtvolu vlka

Foto: Pixabay/Jackmac34

Zimní teploty v oblasti Jakutska pravidelně klesají až na minus 64 stupňů Celsia (ilustrační snímek).

Vlk v permafrostu je prvním světovým objevem z pozdějších dob čtvrtohor. Vlčí mrtvola byla nalezena na Sibiři už v roce 2021, pitvu vědci ale provádějí až nyní. V pátek to uvedla agentura Reuters.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Starověký vlk v permafrostu je prvním světovým objevem pleistocénového (starší oddělení čtvrtohor, pozn. red.) predátora. Podle ruských vědců jde o první takový nález svého druhu. „Jedná se o první objev zesnulého pleistocénového predátora na světě,“ řekl Albert Protopopov, vedoucí oddělení pro studium mamutí fauny v Jakutské akademii věd.

Vlčí mrtvolu našli náhodou obyvatelé ruského severovýchodního Jakutského regionu v roce 2021, vědci ji ale řádně zkoumají teprve nyní. „Stáří mrtvoly se pohybuje okolo 44 tisíc let. Takové nálezy se ještě nikdy neobjevily,“ vysvětlil Protopopov.

Jakutsko, které leží mezi Severním ledovým oceánem a ruskou částí východní Arktidy, je rozsáhlá oblast bažin a lesů, z nichž asi 95 procent pokrývá právě permafrost. Zimní teploty proto v oblasti pravidelně klesají až na minus 64 stupňů Celsia.

I když není neobvyklé najít tisíce let staré zvířecí zdechliny zahrabané hluboko v permafrostu, který navíc v důsledku změny klimatu pomalu taje, vlk výjimečný je, řekl Protopopov.„Obvykle se jedná o býložravá zvířata, která uhynou například uváznutím v bažině a pak se v celku dostanou k nám. Případ vlka je ojedinělý tím, že je to poprvé, co byl nalezen takto velký masožravec,“ uvedl.

Pro Arťoma Nedolužka, ředitele vývoje paleogenetické laboratoře na Evropské univerzitě v Petrohradě, nabízejí vlčí pozůstatky vzácný vhled do Jakutska před 44 tisíci lety.„Hlavním cílem pitvy je pochopit, čím se vlk živil, kým byl a jak souvisí s těmi dávnými vlky, kteří obývali severovýchodní část Eurasie,“ řekl.

Vědci už nyní mohou určit, že šlo o velkého predátora. „Byl o něco menší než jeskynní lvi a medvědi, ale jinak byl velmi aktivní a pohyblivý, navíc to byl mrchožrout,“ dodal Protopopov.

Související témata:

Doporučované