Hlavní obsah

Ruští prováleční blogeři oslavují zabití zajatců

Bez komentáře: Starší nedatovaný záznam, na němž má být zachycena vražda ukrajinského válečného zajatce. Video: telegram/Tsaplienko

Podle dostupných zpráv počet poprav válečných zajatců Rusy loni prudce vzrostl. V pravidelné situační zprávě o dění na bojišti na to upozornili například analytici amerického Institutu pro studium války.

Článek

Kyjev viní ruskou armádu ze spáchání dalšího válečného zločinu.

Důvodem jsou zprávy projektu DeepState blízkého ukrajinské armádě, že Rusové u obce Zelenyj Šljach v Kurské oblasti 10. října postříleli devět válečných zajatců - operátorů dronů a dodavatelů armády.

Snímek, který zveřejnila ukrajinská média, ale jeho autenticitu nelze nezávisle ověřit, navíc naznačuje, že byli odzbrojeni a svléknuti.

„Takové činy jsou hrubým porušením ženevské konvence o zacházení s válečnými zajatci,“ prohlásil v neděli ombudsman Dmytro Lubinec a požádal OSN a Mezinárodní výbor Červeného kříže, aby informace prověřily.

Případem se zabývá i ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin.

„Dobré, ale ne dost“

Moskva věc nekomentovala, řada vlivných ruských válečných blogerů a telegramových účtů ji ale nepopřela a podle ukrajinského serveru The Kyiv Independent naopak tvrdí, že čin byl oprávněný.

Například účet Starshe Eddy označil popravy za „dobré, ale ne dost“. „Během druhé světové války to byly celé jednotky německé armády, které nebyly zajaty. V našem případě ta verbež, která vstoupila do Kurské oblasti a střílela pokojné civilisty, dostala, co si zasloužila,“ napsal.

Vlivný proválečný účet Rybar, který na Telegramu sleduje přes milion lidí, vše bagatelizoval. „Takové popravy na frontové linii z obou stran konfliktu nejsou zdaleka neobvyklé,“ uvedl s tím, že se zajatci často stávají přítěží. „Je snadné bojovat z vysokých úřadů a vyžadovat lidskost, pokud nejste na frontové linii a nečelíte situaci ‚oni, nebo my‘.“

Bloger známý jako Dva majorové pro změnu vše ospravedlňoval tím, že se Ukrajinci zpočátku bránili. „Dokonce i nepřátelské kanály píší, že se nepokusili vzdát okamžitě. Bojovali… Ti parchanti si mysleli, že 20 kilometrů od frontové linie mohou beztrestně pokračovat v zabíjení civilistů.“

Ruský bloger známý jako Rosgvardeyets přidal, že „měli být popraveni“, i když se vzdali bez boje. Smrt operátorů dronů schvaluje také účet Zapiski veterana, podle něhož „lovili civilisty“ během evakuace ze Sudži (v Kurské oblasti) a okresu Sudža. „Ti parchanti dostali docela humánní smrt.“

The Kyiv Independent upozornil, že nejsou důkazy o tom, že by ukrajinské jednotky střílely na civilisty, případně je „lovili“ operátoři dronů. Naproti tomu existují rozsáhlé a dobře zdokumentované cílené útoky ruských dronů na civilisty, zejména v Chersonské oblasti.

Reportáž z Chersonu

„Každý den, když jedete po městě, slyšíte výbuchy a pokaždé máte strach, že vás zasáhnou,“ líčí Vadym realitu ukrajinského Chersonu, který leží nedaleko frontové linie. Na civilisty se tam stále častěji zaměřují ruské drony.

Radikální menšina

Nezávislý politický analytik, který působí v Rusku, ukrajinskému serveru pod podmínkou anonymity řekl, že prováleční blogeři představují ve společnosti spíše militantní a radikální menšinu, zdůraznil ale, že bez souhlasu Kremlu by pravděpodobně nefungovali.

„Jejich kanály na Telegramu mají mnoho předplatitelů, což znamená, že část společnosti jim věří jako zdroji informací. Společnost ale rozhodně není krvežíznivá a samozřejmě nepodporuje žádné popravy. Takové věci by mohli podpořit jen agresivní ultranacionalisté,“ uvedl.

Ruská veřejná podpora válce na Ukrajině byla silná po celou dobu invaze, i když některé nedávné průzkumy naznačují, že klesá.

Ruský válečný rozpočet

Zvýšení výdajů na obranu i další odvody mužů. Režim Vladimira Putina dává najevo, že válka má v agendě státu prioritu. V chystaném rozpočtu jsou upozaděny sociální výdaje, ve společnosti narůstá nespokojenost.

Narůst případů

Podle dostupných zpráv počet poprav válečných zajatců Rusy loni prudce vzrostl. V pravidelné situační zprávě o dění na bojišti na to upozornili například analytici amerického Institutu pro studium války (ISW), kteří válku sledují od jejího začátku.

Podotkli, že ruští velitelé zabíjení zajatců pravděpodobně ve velkém schvalují, povzbuzují nebo přímo nařizují.

Potvrzují to i videa, která se v poslední době pravidelně objevují na sociálních sítích, upozorňuje server RBK-Ukrajina.

Zabíjení ukrajinských zajatců

Kyjev od ruské invaze na Ukrajinu opakovaně upozorňuje na zabíjení válečných zajatců. V minulosti o nich mluvil například ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec. „Případy poprav, bití nebo mučení našich válečných zajatců, které se dostanou na veřejnost, jsou jen malou částí údajů, které dostávám každý den,“ řekl ochránce lidských práv.

Začátkem října ukrajinské úřady prověřovaly informace, že Rusové u Pokrovsku na východě země zastřelili až 16 vzdávajících se vojáků. V záři pak měli v Novohrodivky v Doněcké oblasti jiného válečného zajatce probodnout mečem, jak informovala ukrajinská veřejnoprávní stanice Suspilne.

Ukrajinská prokuratura aktuálně prošetřuje úmrtí nejméně 93 ukrajinských vojáků v ruském zajetí. Kyjev pak tvrdí, že od začátku války v únoru 2022 zdokumentoval na 130 000 válečných zločinů spáchaných ruskými jednotkami.

Doporučované