Hlavní obsah

Rusové zapíchli ukrajinského zajatce mečem s nápisem „Za Kursk“, tvrdí Kyjev

Foto: Shutterstock.com

Podle ukrajinského ombudsmana jsou popravy strategií Kremlu. Ilustrační fotografie.

Ukrajina považuje demonstrativní vraždy válečných zajatců za ruskou snahu demoralizovat ukrajinskou veřejnost.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rusové údajně zavraždili dalšího ukrajinského válečného zajatce. Informuje o tom ukrajinský server Suspilne s tím, že ruští okupanti probodli Ukrajince mečem. K incidentu mělo dojít v Novohrodivce v Doněcké oblasti.

Případem se momentálně zabývá ukrajinská kontrarozvědka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU). „Ze zveřejněných fotografií vyplývá, že okupanti zabodli do příslušníka ukrajinských obranných sil meč s nápisem ‚za Kursk‘. Zabitý voják nemá na snímku žádnou výstroj, na jedné ruce má pak lepicí pásku,“ popsala doněcká prokuratura na síti Telegram.

Nápis má být narážkou na ukrajinskou ofenzivu do ruské Kurské oblasti, kterou Kyjev spustil na začátku srpna a překvapil tak ruské jednotky. Moskva na ni významnější měrou začala reagovat teprve minulý týden.

Ukrajinský zmocněnec pro lidská práva Dmytro Lubinec se domnívá, že stopy po lepicí pásce dokazují, že zajatec byl spoutaný a neozbrojený. Ombudsman proto poslal dopisy mezinárodním organizacím, Mezinárodnímu výboru Červeného kříže a OSN, aby je informoval o dalším porušení válečného práva ze strany Ruska.

„Míra barbarství a krvelačnosti je nepochopitelná. Takové jednání je hrubým porušením Ženevské úmluvy o zacházení s válečnými zajatci!“ prohlásil Lubinec. Dodal, že cílem takových demonstrativních poprav je demoralizovat ukrajinskou společnost.

Ukrajinští vyšetřovatelé teď zjišťují další okolnosti.

„V současné době se snažíme zjistit přesný čas, kdy k incidentu došlo. Víceméně jsme zjistili místo. Snažíme se také identifikovat oběť a všechny osoby, které se na tomto trestném činu podílely,“ řekl Denys Lysenko, vedoucí oddělení pro boj s trestnými činy v kontextu ozbrojeného konfliktu generální prokuratury.

Dodal, že pachatelé a jejich velitelé, kteří popravu nařídili, by měli stanout před soudem. Zdaleka nejde o první podezření, že Rusové vraždili válečné zajatce, jejichž postavení je během konfliktů chráněno mezinárodním právem.

Ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin už v minulosti konstatoval, že jeho úřad od začátku invaze vyšetřuje 28 podobných incidentů, při kterých zahynulo celkem 62 ukrajinských vojáků. Prokuratura případy považuje za válečné zločiny a domnívá se, že jde o záměr Kremlu.

Doporučované